Burse - Fonduri mutuale

Un business în creştere pe pieţele emergente: serviciile de restructurare a datoriilor

Un business în creştere pe pieţele emergente:...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.05.2016, 00:05 275

Firmele de consultanţă specializate pe restruc­turarea datoriilor au fost în ultimul timp destul de ocupate în lumea emergentă, unde turbulenţele din sectorul materiilor prime şi înăsprirea condiţiilor de pe piaţa capitalului vor face, probabil, să crească cererea pentru serviciile lor.

Cererea pentru servicii de restructurare va creşte în următorii ani în condiţiile în care împrumuturile contractate în anii în care finanţarea se putea obţine lejer se îndreaptă spre scadenţă, a afirmat pentru Reuters Martin Gudgeon, şeful diviziei de restructurare europeană şi situaţii speciale a PJT Partners.

Datele Reuters arată că activitatea de restructurare finalizată în cazul datoriilor companiilor în faliment sau aproape de faliment a crescut cu 16% în primul trimestru, faţă de aceeaşi periodă a anului anterior, la 25,4 miliarde de dolari.

În Europa emergentă, Orientul Mijlociu şi Africa, restructurările finalizate au urcat cu 8%, la 15,5 miliarde de dolari.  

PJT, o firmă de consultanţă creată anul trecut prin desprinderea operaţiunilor de consiliere ale Blackstone, este unul dintre principalii jucători de talie internaţională de pe piaţa restructurărilor.

„Se face foarte mult astfel de business în lumea emergentă. Motivele sunt, în primul rând, sectoriale. Vorbim de industria extractivă, întâlnită mai ales la ţările emergente. Al doilea ingredient este accesul la capital, mai ales dacă eşti o industrie care consumă mult capital”, a explicat Gudgeon.

Al treilea factor este valuta, multe dintre companiile care s-au finanţat în dolari văzându-şi monedele din ţările de origine depreciindu-se. Datoria în monedă străină este mai greu de administrat când va­loarea monedei naţio­nale scade.

Gudgeon este un nume cu greutate în domeniul său de acti­vitate, fiind consultant, printre altele, în cazuri din Dubai (Dubai World), Grecia şi Marea Britanie (Nor­thern Rock).

Anul trecut el a negociat ceea ce unii consideră că este o afacere extrem de avantajoasă pentru deţinătorii de obligaţiuni suverane ucrainene. Anul acesta, Gudgeon supraveghează restructurarea datoriilor unor companii din Rusia şI Ucraina şi se aşteaptă la creşterea afacerilor în Africa.

Însă una dintre cele mai mari operaţiuni în curs ale PJT este în Brazilia – restructurarea de 14,3 miliarde de dolari a datoriei companiei telecom Oi.

Institutul pentru Finanţe Internaţionale a calculat că datoriile pieţelor emergente se ridică la 62.000 de miliarde de dolari. Datorii de 1.600 de miliarde de dolari ajung la maturitate în următori cinci ani, iar dacă Rezerva Federală americană va majora şi mai mult dobânzile (ducând la aprecierea dolarului), sectorul va avea de suferit.

„Costul capitalului poate fi încă ieftin, dar este mult prea multă datorie. Nu sunt sigur că este diponibil la fel de mult capital pentru refinanţare. Oamenii sunt mai selectivi acum”, a mai spus Gudgeon.

Un sector care iese în evidenţă prin vulnerabilitate este cel bancar, deoarece băncile s-au împrumutat din străinătate pentru finanţarea creditării locale, iar acum se confrontă cu creşterea creditelor neperformante.

Dacă o bulă se umflă, cândva trebuie să se şI spargă. Cel puţin aşa par să gândească experţii în falimente, care stau cu ochii pe Asia. Munţii de datorii de acolo trezesc speranţa că vor înflori afacerile de restructurare, scrie Financial Times.

Josef Athanas, partener la Latham & Watkins, se pregăteşte să lase deoparte explozia de falimente din sectorul american al energiei şi să se mute în câteva săptămâni la Hong Kong. Consultantul nu are experienţă cu companiile asiatice, dar este expert în reorganizări de firme americane. El se va alătura unei echipe în creştere de specialişti care se pregătesc pentru un val de contracte.

„Această oportunitate pare mai bănoasă şI mai interesantă. Sunt sigur că, orice s-ar întâmpla, va fi agitaţie”, spune Athanas.

Majoritatea studiilor prezic venirea unui val de falimente în Asia, unde încetinirea economiilor şi ani de credit obţinut uşor au slăbit capacitatea companiilor de a face faţă creşterii nivelului datoriilor.

În timp ce problemele de pe pieţele emergente din regiune pălesc în comparaţie cu cele ale unor ţări ca Rusia şi Brazilia, unele companii precum producători de materii prime, de oţel şi transportatori navali se confruntă deja cu presiuni severe.

Un sondaj realizat anul trecut de AlixPartners arată că 90% dintre cei intervievaţi se aşteaptă la creşterea restructurărilor, faţă de 70% în anul anterior.

Potrivit aceluiaşi studiu, doar 18% dintre companii au spus că vor încerca soluţia restructurării înainte de ajunge în pragul falimentului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO