Burse - Fonduri mutuale

Un deal cu acţiunile SIF Oltenia a generat peste 60% din rulajul pieţei de luni

Un deal cu acţiunile SIF Oltenia a generat peste 60% din...

Autor: Marius Oncu

29.09.2014, 21:00 311

Indicele BET Plus, de referinţă, a urcat cu 0,4%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, a avansat cu 0,5%, după ce au închis vineri în declin cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Lichiditatea a totalizat 72,6 milioane de lei (16,4 milioane de euro), din care 44,5 milioane de lei printr-un transfer deal cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5). Operaţiunile din piaţa deal au totalizat luni 54 de milioane de lei, reprezentând trei sferturi din lichiditate.

Tranzacţia pe SIF Oltenia a vizat un pachet de 3,9% din acţiunile societăţii, transferat la un preţ cu 10,17% mai mare faţă de preţul de 1,779 lei din închiderea şedinţei de vineri.

"În ultima perioadă au fost mai multe deal-uri pe emitenţii principali. Acestea ar putea semnala posibila intrare a unui nou investitor pe bursa de la Bucureşti, dar reprezintă cel mai probabil regrupări de portofolii ale celor deja activi în piaţa locală", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.

Tanzacţiile cu SIF Oltenia din piaţa regular s-au ridicat la 222.800 lei, iar titlurile au închis în scădere cu 0,6%.

Indicele BET FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,1%, iar BET NG, al companiilor din energie, a urcat cu 0,2%.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au situat pe poziţia a doua după lichiditate, cu 9,4 milioane de lei, inclusiv un transfer deal de aproape 1,8 milioane de lei. Compania a închis în urcare cu 0,3% faţă de vineri.

Rulaje mai ridicate au consemnat şi acţiunile SIF Moldova (SIF2), cu 4,82 milioane de lei, din care 4,5 milioane de lei printr-un deal, Fondul Proprietatea (FP), cu 3,94 milioane de lei, inclusiv un deal de 1,87 milioane de lei, precum şi Electrica (EL), cu 3,34 milioane de lei, şi Banca Transilvania (TLV), cu 2,12 milioane de lei, din care 1,24 milioane de lei pe piaţa deal.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,4%, iar BET BK a avansat cu 0,1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni au scăzut, cu un declin mai semnificativ în sectorul bancar, din cauza unui eventual impact al protestelor din Hong Kong în cazul instituţiilor de credit britanice, în timp ce Commerzbank a coborât cu până la 4,4% după informaţii că banca germană ar putea fi investigată de Statele Unite pentru o posibilă încălcare a legilor împotriva spălării banilor.

Pe bursele europene mari, indicele FTSE 100 (Londra) a scăzut cu 0,1%, CAC 40 (Paris) a coborât cu 1,1%, iar DAX (Frankfurt) cu 0,8%.

În Europa Centrală, indicele PX (Praga) a urcat cu 0,4%, BUX (Budapesta) a crescut cu 1,2%, iar WIG20 (Varşovia) a scăzut cu 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO