Burse - Fonduri mutuale

Un final de an cu schimbări pentru Fondul Proprietatea? Mai multe persoane cheie, printre care şi vicepreşedintele Oana Truţă, se pregătesc să plece din cadrul companiei de 8,7 mld. lei

Un final de an cu schimbări pentru Fondul Proprietatea?...

Autor: Liviu Popescu

05.12.2018, 13:15 710

UPDATE: Fondul Proprietatea a confirmat plecarea Oanei Truţă din cadrul companiei.


​Finalul anului 2018 ar putea aduce schimbări în conducerea Fondului Proprietatea (FP), emitent cu expunere la companii de importanţă strategică pentru economia românească, în condiţiile în care, potrivit unor surse ZF, mai multe persoane cheie, printre care şi Oana Truţă, vicepreşedinte al Franklin Templeton, administratorul Fondului, se pregătesc să plece din cadrul emitentului cu 8,7 miliarde de lei capitalizare.

“Sunt mai mulţi oameni cheie pe punct de plecare din Franklin Templeton. Echipa locală a fost uşor dezamăgită de plecarea lui Greg Konieczny şi a lui Mark Mobius, fiind un semnal negativ pentru echipa Fondului Proprietatea întrucât au fost <<crescuţi>> practic de cei doi”, spune o sursă pentru ZF.

Săptămâna trecută Fondul Proprietatea a primit o “lovitură” din partea Engie România în condiţiile în care acţionarul majoritar al funizorului de gaze a respins propunerea Fondului de listare a unui pachet de 12% din companie. Ulterior Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton a afirmat că este “dezamăgit” de decizia acţionarilor. Statul român s-a abţinut să voteze acest punct de pe ordinea de zi.

Fondul Proprietatea este acţionar la Engie România încă din 2005, adică de la privatizarea Distrigaz Sud, companie care ulterior şi-a schimbat denumirea în GDF Suez Energy România, iar în martie 2016, ca urmare a unei iniţiative de rebranding internaţional al companiei Engie, GDF Suez Energy România a devenit Engie România.

Fondul Proprietatea este un fond de investiţii creat de Guvernul român în anul 2005 pentru a despăgubi persoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist şi nu pot fi retrocedate în natură.

În anul 2005, Fondul Proprietatea a primit de la Guvern, drept capital social, pachete de acţiuni la cele mai valoroase companii din economie: Petrom, Transgaz, Transelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Complexurile Energetice, Poşta Română, dar şi sume provenite din recuperarea unor creanţe din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist, parte din banii proveniţi din privatizarea BCR, CEC şi Romtelecom.

Artizanul Fondului Proprietatea a fost Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu din anul 2005, care a vrut astfel să descurce încurcatele iţe ale retrocedărilor, fără a avea însă o idee clară despre valoarea şi numărul imobilelor/terenurilor naţionalizate pe care statul s-a angajat să le despăgubească.

 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO