Burse - Fonduri mutuale

Un fond controlat de BCR ar putea intra în acţionariatul Cemacon Cluj cu o cotă de 20%

Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon

Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon

Autor: Radu Bostan

20.11.2014, 00:00 183

Un fond de investiţii controlat de BCR va obţine în jur de 20% din acţiunile producătorului de cărămizi Cemacon Cluj (simbol bursier CEON), după ce creanţa de 12 mil. euro împotriva companiei va fi transformată în acţiuni, concomitent cu o operaţiune de majorare de capital.

Cemacon şi-a redus anul acesta capitalul social de la 26,2 mil. lei la 5,25 mil. lei, prin diminuarea numărului de acţiuni, pentru a-şi acoperi pierderile din anii anteriori. Capitalul a fost majorat ulterior până la 8,2 mil. lei, dar compania propune acum dublarea capitalului pentru a obţine fonduri de dezvoltare.

În prima etapă a operaţiunii vor putea subscrie doar acţionarii existenţi, însă a doua etapă va fi deschisă şi „investitorilor calificaţi“, inclusiv creditorilor. În schimbul creanţei, BCR ar putea astfel să subscrie în ofertă până la 33 mil. acţiuni, la valoarea nominală de 0,1 lei, dar la preţul de emisiune de 1,6 lei per titlu, printr-un fond de investiţii numit Business Capital For Romania Opportunity Fund.

Fondul va avea aceeaşi deţinere ca acţionarul majoritar actual al companiei, fondul luxemburghez KJK, după cum a precizat anterior pentru ZF Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon. În final, compania ar putea strânge de la acţionari şi de pe bursă până la 131 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO