Burse - Fonduri mutuale

Un fond de 450 mil. lire sterline, al treilea cel mai mare acţionar al Conpet

Un fond de 450 mil. lire sterline, al treilea cel mai...

Autor: Radu Bostan

14.12.2015, 00:07 1075

Utilico Emerking Markets, un fond de investiţii cu active de 450 mil. lire sterline (2,8 mld. lei) şi listat pe piaţa principală a bursei de la Londra, a devenit al treilea cel mai mare acţionar al transportatorului de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE), după o campanie de achiziţii care i-au adus o participaţie de 6,7% din capitalul firmei.

Conpet este controlat de statul român, care deţine o participaţie de 58% din capital. Fondul, înregistrat în Insulele Bermude, a investit aproape 43 milioane de lei (10 mil. euro) pentru a include Conpet în portofoliul său de plasamente cu risc redus, construit din acţiuni ale companiilor cu poziţii de monopol natural în energie, infrastructură sau telecomunicaţii.

Transportatorul de ţiţei are venituri relativ stabile, grad mic de îndatorare, excedent de cash şi o mare capacitate de a plăti dividende, în ultimii ani rata de distribuţie ajungând la 90% din profitul net. Conpet a obţinut în primele nouă luni un profit net de 52 mil. lei, mai mare cu 8,4% faţă de anul anterior, la venituri din transport mai mari cu 1,3%, de 285,6 mil. lei.

Acţiunile Conpet au adus un randament de 44% anul acesta, incluzând şi câştigul din dividende. Compania are o capitalizare bursieră de 637 mil. lei, fiind inclusă în indicele bursier BET-NG al companiilor din sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO