Burse - Fonduri mutuale

Un fond de investiţii al lui Ion Sturza a preluat 49% din capitalul companiei miniere Romaltyn

Un fond de investiţii al lui Ion Sturza a preluat 49%...

Autor: Carol Dan

11.02.2013, 13:57 1776

Pe lângă acţiuni, Fribourg Investments a preluat şi controlul operaţional al proiectului de reciclare a deşeurilor miniere, se arată într-un comunicat al fondului de investiţii.

Omul de afaceri Ion Sturza este fost premier al Republicii Moldova şi fost director general adjunct al Rompetrol.

Pentru repornirea activităţii Romaltyn, programată în ultimul trimestrul al acestui an, sunt necesare investiţii totale de peste 40 milioane de dolari. Activitatea efectivă se va derula pe o perioadă de aproximativ 5 ani şi include eliminarea a 8,5 milioane de tone de deşeuri miniere prin reluarea activităţii de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase, respectiv aur şi argint, şi reabilitarea ecologică a suprafeţei de aproximativ 165 hectare din regiunea Baia Mare.

În etapa de pregătire a operaţiunilor vor fi angajate aproximativ 150 de persoane, urmând ca atunci când proiectul va fi funcţional să fie administrat de aproximativ 200 de persoane.

"Pe întreaga derulare a proiectului vom contribui, la un prim calcul, cu aproximativ 18 milioane de dolari sub forma diverselor taxe şi redevenţe, care vor fi o resursă de dezvoltare a zonei, puternic afectată de închiderea minelor şi de condiţiile economice dificile din ultimii ani", a declarat Ion Sturza în comunicat.

Activitatea Romaltyn va fi coordonată de un Consiliu Director format doi dintre acţionarii proiectului, Kenes Rakishev şi Ion Sturza, un antreprenor kazah pe nume Nurlan Abduov, Dan Pascariu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank şi Bogdan Popescu, expert internaţional în resurse minerale.

Romaltyn Mining deţine la Baia Mare o uzină de tratare a minereului aurifer cu o capacitate anuală de 2,5 milioane tone, care însă nu este operaţională. Romaltyn Exploration are trei licenţe de explorare în judeţul Maramureş.

În aprilie 2012, Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia, controlat de miliardarii Mihail Prohorov şi Suleiman Kerimov, a anunţat că vinde activele din România, o uzină de tratare a aurului şi trei licenţe de explorare în judeţul Maramureş, către compania kazahă SAT & Company, pentru 20 milioane de dolari.

Activele Polyus în România sunt deţinute prin firmele Romaltyn Mining şi Romaltyn Exploration, controlate prin intermediul holdingului Romaltyn Limited, înregistrat în Insula Man.

Compania SAT & Company este controlată de omul de afaceri Kenes Rakişev, ginerele primarului din Astana, Imangali Tasmagambetov, un apropiat al preşedintelui Nursultan Nazarbaiev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO