Burse - Fonduri mutuale

Un fond de investiţii chinez cu active de 18 miliarde $ îşi retrage banii din 30 de companii la nivel global

Chen Shuang, CEO al fondului China Everbright: „Pieţele globale, inclusiv cea din SUA, şi-au atins maximul. Trebuie să ne pregătim pentru următoarea rundă de crize financiare şi prăbuşiri“

Chen Shuang, CEO al fondului China Everbright: „Pieţele globale, inclusiv cea din SUA, şi-au atins maximul. Trebuie să ne pregătim pentru următoarea rundă de crize financiare şi prăbuşiri“

Autor: Alex Ciutacu

24.10.2018, 00:05 1043

China Everbright, fond de investiţii deţinut de stat care gestionează active de circa 18 miliarde de dolari, se pregăteşte să îşi vândă acţiunile în circa 30 de companii, pe fondul estimărilor potrivit cărora evaluările bursiere şi-au atins potenţialul maxim la nivel global, potrivit Bloomberg.

Sunt între 20 şi 30 de companii în portofoliul global al care vor fi eliminate după ce au trecut de etapa de IPO, spune Chen Shuang, CEO al fondului, în cadrul unui interviu pentru publicaţia americană.

Cu toate acestea, el nu a specificat exact ce acţiuni vor fi vândute, dar spune că intenţionează să execute mutarea „cât de curând posibil“.

„Vom elimina mai multe active din portofoliu şi vom fi foarte prudenţi cu privire la noile investiţii“, spune Chen. „Pieţele globale, inclusiv cea din SUA, şi-au atins maximul. Trebuie să ne pregătim pentru următoarea rundă de crize financiare şi prăbuşiri.“

Everbright, care a investit în peste 300 de companii la nivel global, se alătură valului de pesimism care a sfâşiat pieţele în ultima perioadă. Indicele MSCI Asia Pacific intră într-un ciclu de creştere lentă în contextul tensiunilor geopolitice, îndepărtând chiar şi optimismul care planează asupra acţiunilor de pe piaţa americană şi indicând o posibilă încetinire a creşterii economice globale.

Chen a mai adăugat că Everbright a strâns mai mult capital peste hotare, după ce a devenit „foarte dificil” să strângi în China. Noua legislaţie cu privire la industria de asset management a încetinit ritmul în care fondurile de investiţii strâng capital, la 8% pentru anul acesta, de la o rată anuală de 20% în ultimii cinci ani. „Majoritatea fondurilor noastre noi vin de peste hotare“, spune el.

Comentariile lui Chen vin în pofida anunţului vicepremierului Liu He de săptămâna trecută, care anunţa sprijin sporit din partea guvernului pentru companiile private şi pentru pieţe – anunţul oficialului a avut success pe moment, bursele din China înregistrând luni cele mai mari creşteri din ultimii trei ani. Însă creşterea economică a Chinei ar trebui să se bazeze pe fundamente mult mai solide decât o politică de stimulare. „Creşterea pe termen lung nu se poate baza pe schimbări de politică“, spune el.

În portofoliul China Everbright Ltd, care face parte din grupul cu acelaşi nume, se numără companii precum producătorul de maşini electrice NIO şi compania de streaming video iQiyi.

alex.ciutacu@zf.ro

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO