Burse - Fonduri mutuale

Un fond mutual a reuşit să câştige 14% în ultima lună, de patru ori dobânda la euro pe un an, pe scăderea burselor. Care e secretul lui?

Un mini-fond devine super fond cu un profit de 14% în euro într-o lună

Autor: Roxana Pricop

01.10.2011, 22:09 1648

Cu active de 504.100 euro de la 11 investitori, fondul Audas Piscator nu a fost niciodată în lumina reflectoarelor pe o piaţă a fondurilor mutuale unde jocurile le fac marile fondurile monetare cu active în gestiune de sute de milioane de euro de la zeci de mii de clienţi.

Până de curând: randamentul obţinut de fond în ultima lună a urcat la 14% în euro (23 august - 23 septembrie), în condiţiile în care fondurile de acţiuni sunt toate pe pierdere, iar randamentele lunare ale fondurilor monetare nu trec de 1% în lei.

Audas Piscator este administrat de societatea Piscator Capital, fiind denominat în euro, şi are o strategie diversificată de investiţii. În ultima lună fondul a câştigat 14%, însă de la începutul anului a pierdut 16% în euro.

"Am luat poziţii short pe acţiuni şi pe indicele american Dow Jones şi astfel am obţinut randamentul de 14% din ultima lună. În ultimele luni fondul Audas Piscator şi-a orientat investiţiile pentru a beneficia de conjunctura nefavorabilă de pe pieţele globale şi încearcă să rămână poziţionat pe termen mediu pentru noi scăderi bursiere.

Considerăm că actuala criză a datoriilor guvernamentale nu poate fi rezolvată prin acumularea de datorii suplimentare, acest lucru nefăcând decât să amâne inevitabilul şi să continue să împingă în jos pe termen mediu - lung preţul acţiunilor la nivel global", a spus Dragoş Balaci, preşedintele societăţii de administrare Piscator Capital şi fost dealer-şef la RBS Bank.

Luarea unei poziţii "short" pe un indice se face prin vânzarea la termen de contracte derivate construite pe respectivul indice şi reprezintă un pariu că indicele va pierde din valoare într-un anumit interval, fiind o strategie de investiţ ii folosită pe un trend descendent al pieţelor.

În ultima lună indicele american Dow Jones Industrial Average, care urmăreşte evoluţia celor mai mari 30 de companii americane, a pierdut 2,13%, în condiţiile în care săptămâna trecută indicele a înregistrat cea mai mare pierdere de la căderea Lehman Brothers din 2008, de minus 6,4%. La Bucureşti indicele BET a scăzut cu 8,7% în ultima lună. Performanţa fondului este mult peste randamentele înregistrate de restul fondurilor mutuale. Fondurile de acţiuni au pierderi cuprinse între minus 12% şi minus 1% în ultima lună, fondurile diversificate nu au câştigat mai mult de 0,09%, în timp ce performanţele fondurilor monetare şi de obligaţiuni sunt cuprinse între 0,1% şi 0,6%.

Administratorul fondului este Piscator Capital, una dintre cele mai mici societăţi de gestiune a activelor de pe piaţa locală, controlată de Liviu Ştefan Arnăutufost dealer-şef al Emporiki Bank.

Dragoş Balaci, preşedintele societăţ ii, a fost la rândul său bancher, lucrând ca dealer-şef la ABN Amro (în prezent RBS Bank).

Societatea administrează în prezent active de circa 22,1 milioane de lei şi deţine o cotă de sub 1% din piaţa de peste 8 miliarde de lei a fondurilor de investiţii. De la începutul anului activele societăţii au crescut puternic în principal graţie fondului de acţiuni Piscator Equity Plus. În luna august fondul de acţiuni a atras 10 milioane de lei de la investitori, raportând cele mai mari intrări din rândul fondurilor de acţiuni.

Din portofoliul societăţii fac parte două fonduri deschise de investiţ ii (Audas Piscator denominat în euro şi fondul de acţiuni Piscator Equity Plus) şi două fonduri închise de investiţii (Hermes RON şi Herald). Fondurile deschise au emisiune continuă de unităţi, investitorii putând intra sau ieşi din fond fără restricţ ii, în timp ce fondurile închise emit un număr limitat de unităţi la intervale dinainte stabilite, de cele mai multe ori investitorii putând ieşi din fond doar la lichidarea acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO