Burse - Fonduri mutuale

Un fost sef al Hidroelectrica a incasat 8 mil. euro pe un agromec

21.10.2008, 19:37 648

Eugen Pena, care a ocupat pozitia de director general la Hidroelectrica pana in 2003, a vandut un pachet de 70% din actiunile Agrinatura Nanov (AGNV), fost agromec care presteaza servicii anexe in domeniul agricol, pentru 30,6 mil. lei (circa 8,3 mil. euro) si se gandeste sa investeasca banii pe Bursa.

Tranzactia este cea mai mare derulata pe Bursa in ultimele trei luni si s-a derulat la un pret de 96,5 lei/actiune, nivel care ridica valoarea companiei la 43,7 mil. lei (11,8 mil. euro), mai mult decat capitalizarea actuala a unor firme importante, precum Electroputere Craiova (EPT), Amonil Slobozia (AMO), IAR Brasov (IARV) sau Imotrust Arad (ARCV).
Inainte de aceasta tranzactie, Agrinatura Nanov era evaluata la circa 75.000 de lei, iar titlurile societatii nu mai fusesera tranzactionate de la inceputul anului 2004.
Dupa vanzarea pachetului, Eugen Pena mai detine pe cont propriu o participatie de 11,2% din actiunile Agrinatura Nanov, restul actiunilor fiind detinute de persoane cu care actioneaza concertat, printre care Constantin Ghimis, cu 13,8% din actiuni.
"Probabil ca acum o sa investesc banii din tranzactie pe Bursa, pentru ca e un moment propice, daca nu cumva momentul acela a trecut deja", spune Eugen Pena.
Un alt om de afaceri, Valeriu Verbitchi, de asemenea proprietarul unei firme listate pe piata RASDAQ cu importante active imobiliare, Picon Bucuresti (PICO), si-a aratat intentia de a vinde mai multe proprietati din patrimoniu la un pret minim de circa 2,2 mil. euro si de a realiza investitii pe Bursa. Compania a facut anul trecut un profit net de 29,7 mil. lei (8,9 mil. euro) din vanzarea de active. Deciziile au fost adoptate in Adunarea Generala de la finele acestei saptamani si transmise Bursei.
Intentiile celor doi oameni de afaceri de a se indrepta spre Bursa vin dupa ce bursele internationale, printre care si cea de la Bucuresti, au cunoscut recent una dintre cele mai proaste perioade din ultimul secol.
Astfel, intr-o singura saptamana, indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 26,8% si in prezent valoarea indicelui se afla cu circa 7% peste pragul minim atins in acest an.
Totodata, in ultimele saptamani au fost raportati pe Bursa un numar mare de insideri care si-au intensificat cumpararile, atrasi de preturile scazute din piata, in ciuda pesimismului brokerilor, care nu asteapta prea curand o intoarcere a trendului descendent de pe Bursa.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de actiuni cotate pe piata, a inregistrat o scadere de peste 71% de la finele anului trecut.
Transferul pachetului de control al Agrinatura Nanov este cel mai mare care s-a derulat pe Bursa in ultimele trei luni si vine dupa o perioada de incertitudine pentru investitorii din mai toate domeniile de activitate dupa evenimentele importante care au avut loc in ultimele saptamani ca urmare a crizei internationale.
"Cumparatorul este o multinationala din Anglia care detine proprietati imobiliare in Cehia, Slovacia, Ucraina, Ungaria si bine inteles in Anglia si a vrut sa vina si in Romania. Agrinatura Nanov detine cateva mii de hectare in judetul Teleorman si un siloz cu o capacitate de 20.000 de tone", a declarat Eugen Pena.
Omul de afaceri detine mai multe firme din judetul Teleorman cu activitati in mai multe domenii, printre care firma de constructii Trust Construct Rosiorii de Vede si firma de depozitare a cerealelor Silosud Alexandria, fiecare cu o cifra de afaceri de circa 11 mil. lei anul trecut, respectiv compania de proiectare Modul Proiect din Alexandria.
Agrinatura Nanov a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 7 milioane de lei (2,1 milioane de euro) si un profit net de 136.400 de lei (circa 40.800 de euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO