Burse - Fonduri mutuale

Un investitor a lichidat dintr-un foc titluri de stat de 36 mil. lei

Un investitor a lichidat dintr-un foc titluri de stat de...

Autor: Roxana Pricop

29.09.2015, 00:03 317
Un pachet de 3.500 de titluri de stat cu maturitatea în 2016 şi cu o dobândă fixă de 4,75% pe an a fost transferat ieri pe bursă printr-o singură tranzacţie pentru o sumă de 36,19 milioane de lei (8,2 mil. euro).

Aceasta este cea mai mare tran­zacţie cu titluri de stat din ultima pe­rioa­dă. Dată fiind dimen­siunea tran­zac­ţiei, cel mai probabil investi­torul din spatele tran­zacţiei a fost o bancă.

Pe piaţa titlurilor de stat, cei mai mari in­vestitori sunt băn­cile comerciale şi fon­durile de investiţii. Ministerul Fi­nan­ţelor a încercat atragerea popula­ţiei pe această piaţă prin prima emisiune de titluri de stat cu valoare nominală de 1.000 de lei. Majoritatea titlurilor de stat listate la bursă au o valoare nominală de 10.000 de lei, fiind greu accesibile investitorilor de rând.

Subscrierile în cadrul primei emi­siuni de titluri de stat desinate populaţiei au fost însă în proporţie de 65% din totalul de 100 mil. lei scos la vânzare.

Populaţia a subscris 65.000 de titluri în cadrul emisiunii derulate în perioada cuprinsă între 8 şi 19 iunie, fiind alocată întreaga sumă de 65 mil. lei. Cea mai mare cerere a venit de la in­vestitorii din Bucureşti (46,13% din total sub­scrieri). Do­bânda a fost sta­bilită de Ministerul Fi­nan­ţelor la nivelul maxim din pros­pect, de 2,15% pe an.

Un avantaj al titlu­rilor de stat este că acestea sunt scutite de la impozit. Veniturile din depozite bancare, fonduri de investiţii şi acţiuni, dividende sunt impozitate cu 16% în prezent.

Raportat la şedinţa de ieri, pachetul de titluri de stat transferat a fost de aproape patru ori mai mare decât întreg rulajul cu acţiuni de pe bursă, potrivit datelor la ora 16:00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO