Burse - Fonduri mutuale

Un manager al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a pierdut 1,8 mld. dolari într-o singură zi

Business internaţional

Michael Hasenstab, unul dintre cei mai cunoscuţi invesitori din piaţa instrumentelor cu randamente fixe, este un star al Franklin Templeton, administrator al Fondului Proprietatea, şi este unul dintre cei mai mari cumpărători ai datoriei statului argentinian

Michael Hasenstab, unul dintre cei mai cunoscuţi invesitori din piaţa instrumentelor cu randamente fixe, este un star al Franklin Templeton, administrator al Fondului Proprietatea, şi este unul dintre cei mai mari cumpărători ai datoriei statului argentinian

Autor: Alex Ciutacu

16.08.2019, 00:05 1885

Fondul de investiţii cu plasamente în obligaţiuni condus de Michael Ha­senstab, unul dintre cei mai cunoscuţi invesitori din piaţa instrumentelor cu randamente fixe, a pierdut aproape 1,8 miliarde dolari într-o singură zi în timpul prăbuşirilor din Argentina, determinat de rezultatul alegerilor elec­to­rale, potrivit Financial Times.

Hasenstab este un star al Franklin Templeton, administrator al Fondului Proprietatea, şi este unul dintre cei mai mari cumpărători ai datoriei statului argentinian. şase dintre fondurile con­duse de acesta, care aveau cea mai mare expunere pe piaţă, au suferit scăderi masive în cursul zilei de luni.

Temerile investitorilor cu privire la o potenţială întoarcere la conducerea populistă a fostului preşedinte au de­clanşat o depreciere cu 20% a peso-ului argentinian faţă de dolar, în timp ce randamentul titlurilor de stat pe termen scurt a crescut considerabil.

Şansele ca Argentina să declare falimentul datoriilor guvernamentale în următorii cinci ani a ajuns la 75%.

Perturbările economice din Argen­tina sunt corelate cu turbulenţele întâl­nite la scară largă în valutele şi obliga­ţiunile pieţelor emergente, ceea ce a accentuat pierderile suferite de fon­durile administrate de Franklin Tem­ple­ton.

După înfrângerea clară a preşe­dintelui Mauricio Macri în cadrul ale­gerilor primare organizate în weekendul tre­cut, investitorii au vândut masiv ac­ţiuni, obligaţiuni ale ţării, cât şi moneda locală, făcând Wall Streetul să se întrebe dacă ţara nu se îndreaptă cumva către un nou default.

Argentina are datorii în valută de ordinul miliardelor care ajung la maturitate în următorul an.

La începutul acestei săptămâni, peso-ul argentinian şi bursa din Argen­tina au scăzut abrupt după ce preşe­dintele Mauricio Macri, liderul de centru-dreapta al ţării, a înregistrat o performanţă slabă în primul tur de alegeri, potrivit CNBC.

Macri a pierdut duminică acest tur la o diferenţă mult mai mare faţă de aşteptări, ceea ce îi scade dramatic şansa de a mai fi reales în luna octombrie pentru un nou mandat.

Bursa principală din Argentina a scăzut cu peste 35% luni, reprezentând a doua cea mai proastă şedinţă din anii ’50 şi până acum, potrivit Reuters. În acelaşi timp, peso-ul argentinian s-a depreciat cu peste 25% faţă de dolarul american.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO