Burse - Fonduri mutuale

Un nou gigant românesc se naşte: Transgaz convoacă acţionarii pentru înfiinţarea societăţii Romanian Gas Hub Services

Un nou gigant românesc se naşte: Transgaz convoacă...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

06.02.2020, 18:38 2957

Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport gaze naturale, a convocat acţionarii în data de 16 martie pentru aprobarea înfiinţării societăţii Romanian Gas Hub Services şi a actului constitutiv al noii companii, potrivit unui raport remis joi Bursei de Valori Bucureşti.

Documentele şi materialele de şedinţă referitoare la înfiinţarea societăţii vor fi făcute publice pe data de 14 februarie pe site-ul companiei.

Transgaz a semnat în septembrie un acord cu Austrian Central European Gas Hub AG, operatorul hub-ului de gaze de la Baumgarden, un acord de cooperare în vederea înfiinţării societăţii Romanian Gas Hub Services, societate mixtă ce va avea ca obiectiv operarea unui punct virtual de tranzacţionare a gazelor în România.

Transgaz urmează să deţină 51% din acţiunile ce vor forma capitalul noii societăţi, în timp ce Austrian Central European Gas Hub va avea o participaţie de 49%.

Prin înfiinţarea companiei se doreşte înfiinţarea unei noi infrastructuri de tranzacţionare a gazelor naturale din România, iar Transgaz a invitat producătorii de gaze Petrom şi Romgaz în acţionariatul noii societăţi, precum şi alte instituţii sau firme precum CEC, Eximbank, Bursa Română de Mărfuri, Bursa de Valori Bucureşti sau OPCOM, administratorul pieţei de energie electrică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO