Burse - Fonduri mutuale

Un nou indice bursier intră în ring din 23 iunie

Un nou indice bursier intră în ring din 23 iunie

Autor: Roxana Pricop

29.05.2014, 15:24 1021

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va lansa pe 23 iunie un nou indice bursier numit BET Plus din care vor face parte companiile cu un free float mai mare de un milion de euro, cu excepţia SIF-urilor.

Free float-ul unei companii este dat de acţiunile disponibile pentru tranzacţionare.

“Ca regula generală, criteriile de selecţie a societăţilor pentru a fi incluse în coşului indicelui BET Plus sunt o combinaţie a următoarelor criterii: lichiditatea, valoarea acţiunilor din free float - acest indicator trebuie să fie mai mare de 1 milion de euro, precum şi alte aspecte relevante luate în considerare de către Comisia Indicilor BVB, cum ar fi: situaţia financiară a societăţii, elemente de ordin juridic, transparenţa societăţii şi interesul participanţilor la piaţă”, potrivit manualului de indice.

În indicele BET Plus ar urma să intre 40-50 de companii. Acest indice ar urma să înlocuiască indicele BET C, referinţă ce redă evoluţia tuturor acţiunilor listate, fără cele ale SIF-urilor, indiferent de cât de lichide sunt sau de valoarea free float-ului.

În prezent, bursa are şapte indici, fiecare dintre aceştia redând evoluţia a celor mai lichide companii, a companiilor din sectorul financiar sau a celor din sectorul energetic. Indicii bursieri sunt urmăriţi în principal de investitorii instituţionali care îşi construiesc portofoliile în funcţie de structura acestor referinţe. Intrarea sau ieşirea unei companii dintr-un indice bursier au un impact important asupra preţului acţiunilor respectivelor companii.

Alt indice care va fi lansat de BVB va fi BET Total Return (BET-TR), care va include acţiunile din BET şi dividendele pe care le distribuie companiile respective. Acest indice ar putea fi lansat în septembrie. Un indice de total return, ce redă randamentul acţiunilor plus dividendele, mai este prezent şi la bursa din Varşovia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO