Burse - Fonduri mutuale

Un pachet de 2,37% din Banca Transilvania a trecut dintr-un cont în altul. Cine a cumpărat, cine a vândut? Pe lista suspecţilor se află fondul american Fidelity

Un pachet de 2,37% din Banca Transilvania a trecut...

Autor: Liviu Popescu

10.10.2016, 00:04 31597
În şedinţa de tranzacţionare de pe 5 octombrie, un pachet de 86,5 milioane de acţiuni Banca Transilvania (TLV) în valoare de 208 milioane lei a fost tranzacţionat pe piaţa deals de la Bucureşti în una dintre cele mai mari tranzacţii din acest an.

Compania de brokeraj care a intermediat tranzacţia a fost Swiss Capital, care a confirmat acest lucru pentru ZF, însă nu a dorit să comenteze mai multe pe marginea acestui subiect.

Potrivit unor surse din piaţă, cumpărătorul pachetului de acţiuni ar fi fondul american de investiţii Fidelity Management&Research, care figura vineri 7 octombrie cu o deţinere de 3,16% din capitalul social al băncii de la Cluj, potrivit informaţiilor de pe propriul site. Spre comparaţie, la 31 august 2016 fondul de investiţii avea o deţinere de 1,33% din bancă, adică 48,5 milioane de acţiuni.

Fondul are în principal expuneri pe sectorul financiar din economiile emergente şi activează în ţări precum Argentina, Kuweit, Nigeria, Vietnam.

Tranzacţia vine la doar două săptămâni după ce Banca Transilvania, cel mai mare emitent bancar listat pe segmentul principal, cu 8,8 mld. lei capi­talizare, a intrat în compoziţia indicelui STOXX Eastern Europe 50, care urmăreşte cele mai mari companii din Europa de Est.

Printre acţionarii băncii de la Cluj se numără Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o deţinere de 11,5%, SIF Moldova (7,17%), SIF Banat-Crişana (4,44%), International Finance Corp (4,13%). De altfel, din iunie şi până în prezent BERD şi-a majorat participaţia la Banca Transilvania cu 0,4%, potrivit celor mai recente date ale Reuters.

Valoarea tranzacţiilor realizate săptămâna trecută cu acţiuni TLV atât pe piaţa deals, accesată în principal de investitorii instituţionali locali şi străini,  cât şi pe cea regular a fost de 234 milioane de lei.

Per total, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a cumulat 290 de milioane de lei, cu 142% mai mult faţă de săptămâna precedentă.

Spre comparaţie, în săptămâna precedentă, tranzacţiile cu acţiuni TLV au însumat 50,6 milioane de lei. Titlurile TLV au închis săptămâna la 2,43 lei, în urcare cu 0,2% faţă de şedinţa precedentă.

Printre acţionarii fondului american se numără Goldman Sachs, Wells Fargo&Company, Morgan Stanley. 

Fidelity, care are o istorie de mai bine de şapte decenii, administrează un business cu active de 1.200 de miliarde de dolari printre toate fondurile sale mutuale. Fidelity este controlat de moştenitorii fondatorului, care au în prezent o avere de circa 26 miliarde de dolari, ceea ce îi face a noua cea mai bogată familie din SUA, potrivit revistei Forbes.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO