Un profesor de la ASE spune că randamentul Pilon II este de 7,1% anualizat, faţă de 9,1% cât spune APAPR. Reacţia APAPR

18 oct 2017 Autor: Roxana Rosu

Un contributor la Pilonul II de pensii, care a cotizat permanent din 2008 până în prezent la nivelul salariului mediu pe economie, a înregistrat un randament mediu anualizat de 7,1% la contribuţiile lui, în condiţiile în care suma totală depusă este de 11.575 de lei, potrivit calculelor lui Bogdan Dumitrescu, conferenţiar universitar doctor, Departamentul de Monedă şi Bănci, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori în cadrul ASE şi şef serviciu Consiliul Fiscal.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a anunţat recent un randament mediu anualizat ai Pilonului II în perioada mai 2008-septembrie 2017 de 9,1%, dar Bogdan Dumitrescu consideră că randamentul efectiv al pilonului II a fost mai redus, de 7,1%.

„Rezultatul anunţat de APAPR reprezintă  doar creşterea medie anualizată a valorii unităţii de fond, nu şi randamentul mediu anualizat al fondurilor de pensii. De asemenea reprezintă randamentul mediu anualizat al sumelor investite de participanţi doar în luna mai 2008, ceea ce nu corespunde randamentului total al investiţiei lor“, explică Dumitrescu.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.10.2017

 
Cuvinte cheie:
randament
, ase
, profesor
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide