Burse - Fonduri mutuale

Unde sunt plasaţi banii de pensie a 2 milioane de români: NN Pensii a cumpărat acţiuni de 128 mil. lei la Prosus, grupul sud-african din care face parte eMag, la un procesator de plăţi francez şi la o companie farmaceutică spaniolă, Grifols

Unde sunt plasaţi banii de pensie a 2 milioane de...

Autor: Liviu Popescu

16.01.2021, 22:15 8937

Acestea sunt primele raportări trimestriale detaliate ale fondurilor de pensii private Pilon II după ce ASF a modificat pe finalul anului trecut normele pentru a îmbunătăţi transparenţa celor mai mari investitori ai Bursei.

Cei şapte administratori de pensii private din România, la care salariaţii români contribuie în fiecare lună în mod obligatoriu cu o parte din salariul brut pentru a le fi administraţi banii pentru bătrâneţe, au publicat primele raportări trimestriale în baza noilor reglementări impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) după scandalul Wirecard.

Astfel în contextul în care la jumătatea lunii decembrie din 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial norma ASF care obligă administratorii Pilon II la raportare tri­mestrială, şi nu semestrială cum era până acum, cei mai mari investitori ai bursei au publicat deja investiţiile din T3/2020.

Prin urmare, micii investitori – care de multe ori urmăresc strategia investitorilor instituţionali, dar şi salariaţii români – pot analiza mai des care sunt companiile în care sunt investite fondurile de pensii Pilon II, cele care la decembrie 2020 aveau active de 75 de miliarde de lei.

Ziarul Financiar va prezenta de astăzi, periodic, situaţia detaliată a fiecăruia dintre cele şapte fonduri de pensii Pilon II. Pentru astăzi, NN Pensii, cel mai mare fond Pilon II, cu active de 26 mld. lei şi cu un randament de 5,27% în 2020.

În T3/2020, adică lunile iulie, august şi septembrie, NN Pensii a intrat în acţionariatul Prosus, din care face parte eMag, cu 127 mil. lei şi a investit 97 mil. lei la procesatorul francez de plăţi Worldline şi 92 mil. lei la compania farmaceutică Grifola, arată datele din raportul trimestrial.

„Avem în portofoliu emitenţi recunoscuţi în domenii precum fintech, comerţ electronic, plăţi electronice sau sănătate şi emitenţi incluşi în indici bursieri precum cel de blue chip-uri al zonei euro EuroStoxx50. Totodată, din punct de vedere al businessului lor, ne uitam la emitenţi cu expunere pe pieţe internaţionale dezvoltate cum este Europa de Vest sau regiuni cu creştere rapida, precum Asia sau America Latina, dar în egala măsură şi la piaţă local“, spune Andreea Pipernea, CEO NN Pensii.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO