Burse - Fonduri mutuale

Unde s-au dus banii noştri: Fondurile de pensii Pilon II şi-au majorat expunerea pe acţiuni la bursă cu 300 mil. lei. MedLife, Petrom şi BRD sunt cap de listă

Unde s-au dus banii noştri: Fondurile de pensii Pilon II...

Autor: Liviu Popescu

13.05.2019, 07:00 1739

Cele mai căutate companii listate la Bucureşti de administratorii Pilon II, ca pondere în capitalul social, sunt MedLife (21,36%), Bursa de Valori Bucureşti (16,2%), Transgaz (16,14%), Banca Transilvania (14,05%), Electrica (13,85%).

Administratorii fondurilor de pensii Pilon II, cu active de 51 mld. lei şi 7,3 milioane de par­ticipanţi, au majorat expu­ne­rea la bursa româ­neas­că cu 4,2% în al doilea semestru din 2018 la 7,3 mld. lei, potrivit datelor agregate de ZF din cele mai re­cente rapoarte semestriale ale fondurilor şi pe baza datelor BVB.

Spre comparaţie, în iunie 2018, investiţiile Pilonului II în acţiuni listate la Bucureşti erau de 7 mld. lei, însă acest lucru nu înseamnă că Pilonul II a realizat achiziţii de 300 mil. lei la bursă în ultimele şase luni ale anului, ci doar că valoarea portofoliului acestora a urcat pe fondul procesului de acumulare de acţiuni. 

Bursa românească s-a depreciat cu 8,7% în S2/2018, dinamică determinată de Ordonanţa 114, ceea ce înseamnă că în mare parte ad­mi­nis­tratoriii fondurilor Pilon II, investitori pe termen lung pe piaţa de capital, au profitat de scăderile preţului acţiunilor de la finele anu­lui pentru achiziţia de acţiuni, în special în sectorul bancar.

Astfel Pilonul II şi-a majorat investiţia la Ban­ca Transilvania, cea mai mare instituţie de cre­dit din România în funcţie de activele ges­tio­nate, de la 12,29% din capitalul social la 14,05%, respectiv la 1,36 miliarde de lei, fiind cea mai mare investiţie din punct de vedere va­lo­ric din rândul celor 26 de acţiuni, potrivit datelor agregate de ZF.

Cele mai căutate companii listate la Bucureşti de administratorii Pilon II, ca pondere în capitalul social, sunt MedLife (21,36%), Bursa de Valori Bucureşti (16,2%), Transgaz (16,14%), Banca Transilvania (14,05%), Electrica (13,85%).

Strategia de investiţii a fiecărui administrator Pilon II pentru propriul fond de pensii private influenţează în mod direct rentabilitatea fondului şi implicit sumele de care participanţii vor beneficia atunci când va fi cazul. Prin urmare, modalitatea în care activele fondului sunt investite, respectiv acţiuni, obligaţiuni, depozite bancare, are o influenţă directă asupra valorii activului net pe baza căruia participantul îşi va deschide dreptul la pensie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO