Burse - Fonduri mutuale

Unde vă ţineţi banii în 2019. Dacă perioada de bull market ar fi un copil, s-ar apropia de vârsta de zece ani. Va ajunge ciclul actual de creştere la maturitate?

Unde vă ţineţi banii în 2019. Dacă perioada de bull...

Autor: Alex Ciutacu

02.01.2019, 10:00 2383

Nouă ani şi trei sferturi. Dacă zona de bull market în care se află pieţele ar fi un copil, acesta ar fi în clasa a patra, învăţând capitalele statelor şi ecuaţiile cu necunoscute.

Perioada actuală este cea mai lungă perioadă de bull market din istoria lumii şi aproape cea mai bună – creşterea indicelui S&P 500 cu 333% din 2009 până la maximul atins în luna septembrie a anului acesta, este încă departe de creşterea de 417% pe care a adus-o la începutul mileniului boom-ul dotcom, potrivit Fortune.

Însă acum, mai mult ca niciodată, când se apropie de cea de-a zecea aniversare, investitorii par anxioşi cu privire la longevitatea ciclului.

Aceasta este una dintre principalele îngrijorări şi ale lui Andrew Slimmon, managing director şi manager senior de portofoliu în cadrul Morgan Stanley Investment Management.

„Au trecut nouă ani. Sigur ne apropiem de sfârşit” – este sintagma pe care Slimmon o aude cel mai des de la clienţi.

Acest sentiment a devenit din ce în ce mai acut în 2018, an în care pieţele au trecut nu prin una, ci chiar prin două corecţii.

Corecţiile au fost cu atât mai evidente cu cât începutul anului a „alimentat” pieţele, companiile fiind ajutate de reforma fiscală din Statele Unite şi de cheltuielile extensive desfăşurate de guvern, crede Saira Malik, head of global equities în cadrul Nuveen.

Cu siguranţă combustibilul oferit de reforma fiscală  au dispărut atunci când Trump a decis să înceapă războiul tarifelor. Rezerva Federală a marşat consistent pe creşterea dobânzii-cheie, deoarece combustibilul de la începutul anului a accelerat creşterea economică şi a trezit din somn inflaţia.

Chiar şi companiile care intră în componenţa FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), care au reprezentat motorul de creştere al pieţei în ultimii ani – dau semne că nu mai au destulă forţă pentru a-şi menţine ritmul de creştere.

Iar pentru cei cărora le era dor de volatilitate, economiştii arată înspre numărul de zile în care jucătorii grei ai S&P 500 (Amazon şi Netflix), au închis şedinţa de tranzacţionare pe o creştere sau o scădere de 5% faţă de preţul cu care au deschis. Economiştii susţin că au fost 25 astfel de zile în total în timpul anului.

În continuare rămâne întrebarea dacă bull market-ul va ajunge la adolescenţă. O etapă de bull market nu se termină decât atunci când piaţa trece în bear market, adică scade cu 20% faţă de maxim.

Înnsă indiferent de direcţia generaă, investitorii trebuie să se pregătească corespunzător pentru un nou stagiu al acestui ciclu economic.

Iar vestea bună este aceea că economia globală încă arată semne de sănătate. „La sfârşitul zilei, nu văd destui indicatori care să arată că economia va intra în recesiune anul viitor”, spune Slimmon. „Mă lasă să cred că trecem doar printr-un fel de pauză în cadrul aceluiaşi ciclu de bull market.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO