Burse - Fonduri mutuale

UniCredit vrea să se finanţeze cu 300 mil. euro de la Bursa de Valori Bucureşti printr-o emisiune de obligaţiuni adresată marilor investitori. Alpha Bank, intermediar

UniCredit vrea să se finanţeze cu 300 mil. euro de la...

Autor: Eduard Ivanovici

09.07.2024, 12:37 1558

UniCredit, a şaptea bancă de pe piaţa locală în funcţie de active, a anunţat aprobarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a prospectului privind emiterea de către instituţia de credit a unor obligaţiuni negarantate, de rang senior, dematerializate, în valoare de maximum 300 de milioane de euro la Bursa de Valori Bucureşti.

„Obligaţiunile vor fi emise în denominările stabilite de Emitent, cu rezerva faptului că denominarea minimă a fiecărei Obligaţiuni va fi de 100.000 EUR (sau echivalentul în lei sau dolari americani al acestei sume)”, conform prospectului aprobat de ASF.

Banca spune că fondurile nete din fiecare emisiune de obligaţiuni vor fi utilizate în scopurile generale de finanţare ale emitentului. Dacă, în ceea ce priveşte o anumită emisiune, există o anumită utilizare identificată a fondurilor, acest lucru va fi menţionat în Termenii Finali aplicabili. Bondurile vor avea scadenţe de până la zece ani, Alpha Bank urmând să fie intermediar.

„Dobânda fixă va fi plătită la data sau la acele date decise de către Emitent şi la răscumpărare şi vor fi calculate baza perioadei (în zile) pentru Calculul Dobânzilor aleasa de Emitent: Obligaţiunile cu rata variabila vor acumula dobânzi la o rată determinata pe baza unei rate de referinţă afişată pe pagina convenita a unui serviciu de cotaţie comercială”.

La 286 de milioane de euro au ajuns profitul net din operaţiunile din România ale grupului italian în 2023, în urcare cu 44% faţă de anul precedent ca urmare a creşterii creditării şi veniturilor.

La rândul lor, veniturile au urcat datorită câştigurilor din dobânzi şi din comisioane, ajungând la 632 de milioane de euro, plus 21,5%. Banca a raportat venituri nete din dobânzi de 432 de milioane de euro, mai mari cu 24%.