Burse - Fonduri mutuale

Unii investitori deschid şampanii, în timp ce alţii plâng: Acţiunile Fiat Chrysler cresc cu 9% în Italia, în timp ce acţiunile companiei din spatele Peugeot scad cu 12%

Unii investitori deschid şampanii, în timp ce alţii...

Autor: Alex Ciutacu

31.10.2019, 13:16 222

Anunţul oficial potrivit căruia francezii de la PSA, compania-mamă a Peugeot, şi italiano-americanii de la Fiat Chrysler vor fuziona într-o companie cu o valoare de piaţă de peste 40 miliarde euro, a stârnit reacţii diferite astăzi în rândul investitorilor celor două companii.

Astfel, acţiunile Fiat Chrysler listate pe bursa din Italia se tranzacţionau joi la ora 13.00 la 14 euro per acţiune, în creştere cu 9,4% de la începutul şedinţei de tranzacţionare, la o capitalizare bursieră de circa 21,84 miliarde euro.

În acelaşi timp, acţiunile gigantului din spatele Peugeot scădeau pe bursa din Paris joi cu 12,74%, tranzacţionându-se la 22,73 euro per acţine, la o capitalizare bursieră de aproximativ 22,6 miliarde euro.

Cele două companii au convenit să facă o fuziune cu toate acţiunile implicate, în urma căreia ia naştere a patra cea mai amre companie auto din lume.

Mai mult, acţionarii Fiat Chrysler vor primi dividende speciale de 5,5 miliarde euro, în timp ce Peugeot le va distribui acţionarilor săi participaţia de 46% pe care o deţine în producătorul de componente auto Faurecia.

Pentru FCA, fuziunea reprezintă o reuşită, în contextul în care compania a susţinut vehement că piaţa auto are nevoie de consolidare cât mai rapid.

Unul dintre aspectele tranzacţiei arată că PSA ar fuziona cu FCA într-o tranzacţie care implică toate acţiunile, ceea ce l-ar pune în final pe Carlos Tavarez la conducerea businessului, şi pe John Elkann – reprezentantul familiei Agnelli din Italia, care controlează FCA – în funcţia de preşedinte al companiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO