Burse - Fonduri mutuale

Unit-linked-urile, lovite de scăderea bursei

Unit-linked-urile, lovite de scăderea bursei

Autor: Anelis Baciu

28.03.2016, 00:07 1660
Românii care au investit în poliţele de asigurare unit-linked (cu componetă de investiţie) au ieşit pe pierdere în ultimul an sau în cele mai fericite cazuri au obţinut un câştig marginal, în con­diţiile în care randamentele s-au situat între minus 1% şi 1% pe an, arată o analiză a ZF pe baza datelor financiare pu­bli­cate de companiile de asigurări. Câştigurile aduse de asi­gu­ră­rile unit-linked au scăzut dramatic în ultimii ani. În 2008-2009, anii de boom ai economiei, randamentele ajungeau la circa 15% pe an.

„Pieţele financiare au evoluat foarte prost. Pe instru­mentele cu venit fix, obligaţiuni, titluri de stat şi depozite ban­care, randamentul a fost puţin peste zero, în timp ce acţiunile au fost pe pierdere, de aceea se explică randamentele în minus la poliţele unit-linked cu structură echilibrată“, a ex­plicat Dragoş Cabat, managing partener al companiei de con­sultanţă financiară Financial View.

Poliţa unit-linked Mix 50 administrată de NN Asigurări, cel mai mare asigurător de viaţă, a generat un câştig de 1,1% din martie anul trecut până în prezent. Un randament similar l-au avut şi poliţele unit-linked cu un portofoliu echilibrat de investiţii ale Metropolitan Life şi BCR Viaţă. Poliţa unit-linked a Allianz-Ţiriac a marcat o scădere de 1% în ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO