Burse - Fonduri mutuale

Unul dintre cele mai mari grupuri de administrare a activelor la nivel mondial mizează pe creşterea preţului petrolului

Unul dintre cele mai mari grupuri de administrare a...

Autor: Lorena Cornea

21.06.2016, 19:24 617

Franklin Templeton Investments, un gestionar de fonduri cu 740 de milioane de dolari în active, investeşte în companii independente care explorează şi produc petrol, fiind covins că în viitor preţurile pentru ţiţei vor creşte considerabil, a scris Bloomberg.

Franklin Templeton se află printre cei mai mari acţionari în grupuri de resurse naturale, precum BP Plc, Total SA, Glencore Plc şi Chevron Corporation, cu zeci de finanţări, şi crede că 50 de dolari pentru un baril de petrol nu este un preţ suficient de mare încât să stimuleze creşterea ofertei pentru a îndeplini trebuinţele din viitor.

„Avem nevoie de preţuri mai mari.”, a spus Frederick Fromm, vice-preşedinte la Franklin, care supraveghează investiţiile firmei în resurse naturale. „Pe  termen lung, este nevoie de cel puţin 65 de dolari per baril.”, a continuat el într-un interviu.

Ţiţeiul Brent s-a mobilizat la 85% după ce şi-a atins valoarea cea mai joasă din ultiii 12 ani în ianuarie, şi anume de 27,10 dolari un baril, chiar în timpul unui declin în producţia Statelor Unite şi întreruperea aprovizionării în Nigeria şi Canada. Indicele global de referinţă pentru petrol a ajuns 50 de dolari pentru un baril marţi, mai puţin decât jumătate din nivelul său din 2014.

„Revenirea preţurilor la normal ar aduce beneficii companiilor independente de explorare şi producţie a petrolului, inclusiv producătorilor americani de uleiuri bituminoase, care au avut ce mai mult de suferit în timpul scăderii pieţei.”, a explicat Fromm.

Franklin se numără printre primii zece acţionari majori ai Anadarko Petroleum Corporation şi deţine poziţii importante şi în alte companii de profil, precum Occidental Petroleum sau Apache.

Fromm, care se ocupă personal de aproximativ 2 miliarde de dolari în resurse naturale prin intermediul a două fonduri special constituite şi multe alte conturi separate, a spus că fondurile de resurse naturale ale Franklin Templeton au oferit mai multă expunere multor companii E&P, în timp ce au redus-o pentru cele mai mari companii din industria petrolieră, precum Exxon Mobil şi BP, a scris Bloomberg.

„Ne place să încurajăm creşterea la nivel global. Am vrut mai multă expunere pentru bunurile de larg consum”, iar fondurile speciale pentru bunuri de larg consum ale firmei în active sunt 41% investite în firme de E&P, cea mai mare proporţie de până acum, a continuat Fromm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO