Burse - Fonduri mutuale

UPDATE. Bursa pierde într-o singură zi tot progresul pe întreg anul 2018, Erste se prăbuşeşte la Viena, marile companii listate pierd 6 mld. lei în două ore. Banca Transilvania are minus 19%

UPDATE. Bursa pierde într-o singură zi tot progresul pe...

Autor: Liviu Popescu

19.12.2018, 12:54 70508
 

UPDATE: 17.00. Cu doar o oră de tranzacţionare rămasă până la închiderea celei mai dure şedinţe bursiere de la criză încoace, Bursa de la Bucureşti înregistrează o prăbuşire de 11%, ceea ce duce declinul de la începutul anului la circa 4%. Astfel, piaţa locală de capital are şanse foarte mari să închidă anul 2018 pe minus. 


UPDATE. 14.00. Indicele BET şi-a adâncit prăbuşirea la aproape 12% în condiţiile în care la bursă s-a activat mecanismul automat deschis în cazul Băncii Transilvania de majorare a limitei inferioare de tranzacţioanare. BT are a doua cea mai mare pondere în structura indicelui BET, astfel că dinamica indicelui principal este strâns corelată cu dinamica TLV. Miercuri la ora 14.00 acţiunile TLV se tranzacţionau pe scădere cu 19%. 

Indicele principal BET al celor mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti se prăbuşeşte cu 8,6% la ora redactării acestei ştiri ceea ce înseamnă că bursa de la Bucureşti a pierdut într-o singură şedinţă întreg progresul înregistrat pe parcursul anului 2018, potrivit calculelor ZF. Practic bursa de la Bucureşti a trecut pe minus în 2018.

“Şedinţa de azi este de un rosu atât de aprins, cum nu am mai văzut de la începutul lunii august 2011 când a fost redus ratingul SUA. În cazul băncilor, profitul ar putea fi înjumătăţit. Taxele vor fi o povară pentru bănci şi pentru companiile din sectorul energetic”, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction, pentru ZF.

Ceea ce părea un final de an liniştit pentru investitorii de la Bucureşti s-a transformat astăzi într-un coşmar pentru aceştia în contextul în care bursa traversează probabil cea mai proastă şedinţă determinată strict de factori interni din istorie.

Brokerii, analiştii, participanţi la piaţă sunt năuciţi şi se privesc îngroziţi prăbuşiri care le aduc mai degrabă aminte de criza din 2007-2008, însă în realitate aceastea vin ca urmare a peticirii unui buget mult prea generos decât îi permite statutul României de a doua cea mai săracă economie din Uniunea Europeană.

“În plus, posibilitatea de retragere din pilonul 2 de pensii este o măsură care afectează cotaţiile tutoror companiilor, indiferent de sector. În momentul de faţă, indicele BET a trecut pe minus la nivelul anului, în contextul în care acum două zile avea un plus de 10%. Din păcate sunt şanse mari ca anul acesta BET să închidă pe minus, după ce în ultimele luni ne-am lăudat cu o piaţă care s-a abătut de la corecţiile de pe pieţele internaţionale”.

@ 6 miliarde de lei s-au evaporat în două ore

Companiile din structura indicelui principal BET înregistrează la ora 12:00 o valoare de piaţă de circa 65 miliarde de lei, în scădere cu 6 miliarde de lei faţă de închiderea de marţi seară, ceea ce înseamnă că doar în două ore de tranzacţionare de astăzi, respectiv de la deschiderea bursei de la ora 10:00, acestea au pierdut 8,6% din capitalizare, potrivit calculelor ZF pe baza BVB.

Declinul este determinat integral de factori interni în contextul în care taxele anunţat marţi seară de ministrul finanţelor lovesc puternic în cele mai reprezentative sectoare de la bursa românească, respectiv bancar şi energie. Totodată o lovitură în plus o încasează şi Pilonul II de pensii private, cel mai important investitori instituţional de la bursă.

@ S-a ajuns pe pieţe externe

Acţiunile Erste Bank (EBS), unul dintre cele mai mari grupuri bancar din Europa de Est, se prăbuşesc cu 8% la bursa de la Viena în condiţiile în care Guvernul PSD a anunţat că va impune o taxă bancară în România, care va impacta şi BCR, una dintre cele mai importante bussinesuri al austriecilor în regiune.

La ora redactării acestei ştiri acţiunile EBS se tranzacţionează la 29,9 euro pe unitate, în scădere cu 2,7 euro faţă de şedinţa precedentă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24