Burse - Fonduri mutuale

UPDATE: Dragoş Bîlteanu renunţă la funcţia de administrator al Biofarm după ce Direcţia Generală a Vămilor a respins cererea companiei de acordare a autorizaţiei de utilizator final pentru alcoolul necesar producţiei de medicamente, pe fondul cazierului judiciar al membrului CA

UPDATE: Dragoş Bîlteanu renunţă la funcţia de...

Autor: Tibi Oprea

07.09.2020, 17:01 938
UPDATE ora 18.06: Dragoş George Bîlteanu a renunţat la mandatul de administrator al Biofarm începând cu data de 7 septembrie, potrivit unui raport la companiei publicat luni după-amiază la Bursă.

Producătorul de medicamente Biofarm (simbol bursier BIO) a anunţat astăzi la Bursă că Direcţia Generală a Vămilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a respins cererea societăţii de acordare a autorizaţiei de utilizator final pentru alcoolul necesar producţiei de medicamente ca urmare a cazierului judiciar al unui membru al consiliului de administraţie.

“Consiliul de Administratie al Biofarm S.A. informează acţionarii că Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Vămilor a respins cererea societăţii de acordare a autorizaţiei de utilizator final pentru alcoolul necesar producţiei de medicamente, întrucât în cazierul judiciar al domnului Bîlteanu Dragoş George sunt înscrise fapte de natura celor prevazute la Art. 364 alin.(1) lit.d) din Legea 227 din 2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un raport la Bursă.

Compania transmite că din cauza neacordării autorizaţiei de utilizator final, Biofarm S.A. nu va beneficia de scutirea directă a accizelor pentru alcoolul necesar producţiei de medicamente.

Articolul se referă la faptul că autoritatea competentă eliberează autorizaţia de antrepozit fiscal pentru un loc numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, printre care cea prevăzută la lidera d), respectiv “în cazul unei persoane fizice care urmează să îşi desfăşoare activitatea ca antrepozitar autorizat, aceasta să nu fie incapabilă, să nu fi fost condamnată definitiv sau să nu se fi pronunţat amânarea aplicării pedepsei pentru anumite infracţiuni”.

Bîlteanu Dragoş George, în vârstă de 42 de ani, a fost în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2014 membru în consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1), din iunie 2012 a ocupat funcţia de vicepreşedinte CA, iar din decembrie 2012 şi până în decembrie 2014 a fost preşedinte CA şi director general al SIF1, potrivit informaţiilor din CV-ul publicat pe site-ul Biofarm.

În septembrie 2019, fostul preşedinte al SIF Banat-Crişana a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare şi manipularea pieţei de capital după ce şi-a recunoscut faptele. Ulterior, nemulţumit de pedeapsă în urma înţelegerii cu procurorii, Bîlteanu a făcut apel. Procurorii susţineau în 2015 că Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis au delapidat SIF1 prin preluarea Azuga Turism, banii din preluare fiind folosiţi pentru consolidarea poziţiei în acţionariatul societăţii, cu depăşirea pregului legal de deţinere de 5%.

Biofarm, cu 409,9 milioane de lei capitalizare, este controlat în proporţie de 51,6% de SIF Muntenia (SIF4), în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) deţine 36,7% din capitalul social.

De la începutul anului, acţiunile BIO se tranzacţionează în creştere cu 13%, pe fondul unui rulaj de 7,3 milioane de lei, potrivit datelor BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO