Compania de foraj petrolier Foraj Sonde Videle (FOJE) a anunţat la Bursa de Valori că a semnat un contract de 250 mil. lei cu Depogaz, filială a Romgaz, pentru lucrări de creşterea capacităţii zilnice de extracţie gaze naturale în depozitul Bilciureşti.
„Lucrările vor începe în anul 2025 şi vor avea o durată de 32 de luni. Creşterea capacităţii de extracţie a gazelor naturale din acest depozit va asigura securitatea alimentării cu gaze a României şi va contribui şi la dezvoltarea locală şi regională prin crearea de noi locuri de muncă atât în perioada construcţiei, cât şi în perioada operării”, spune Adrian Creţoiu, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Foraj Sonde Videle.
Proiectul este cofinanţat din fonduri europene şi vizează creşterea capacităţii de extracţie de la Bilciureşti (jud. Dâmboviţa) până la un debit de 20 mil. mc/zi. Proiectul face parte din Coridorul prioritar 6 – Interconexiunile de gaz pe coridorul nord-sud din Europa Centrală şi de Est (NSI East Gas), potrivit unui raport publicat la bvb.ro.
Foraj Sonde Videle a fost fondată în 1983 şi are ca principal domeniu de activitate forajele pe uscat, în domenii precum exploatările de ţiţei şi gaze naturale, sonde geotermale, foraje de suprafaţă, linii electrice sau alimentare cu apă. De-a lungul celor peste patru decenii de existenţă, în cadrul proiectelor derulate au fost foraţi peste 3 milioane de metri de pământ.
Compania are o capitalizare bursieră de 161 mil. lei. ZF a scris pe 3 noiembrie că Iulian Stanciu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din România, preşedinte al grupului eMAG, a intrat în acţionariatul companiei de foraj petrolier Foraj Sonde Videle (FOJE), prin achiziţia unui pachet de 33% de la omul de afaceri Sever Raicu.
Din acţionariatul Foraj Sonde Videle fac parte Sever-Florian Raicu şi First All Energy Europe (16,1%). Compania a încheiat S1/2024 cu un profit de 6,3 milioane de lei, în coborâre de la 8 milioane în aceeaşi perioadă de anul trecut. Veniturile s-au diminuat cu 37% la 48,7 milioane de lei.
Evoluţia din prima jumătate a anului a venit în contextul în care„ activitatea pe noile contracte semnate a început cu întârziere şi va fi reflectata în cifrele aferente semestrului 2”, conform reprezentanţilor companiei.
UPDATE 12:20, 4 decembrie, cu detalii de la Depogaz:
1. Începând cu data de 01.04.2018, în baza Directivei 73/2009 a CE, preluată în Legea 123/2012 (Legea energiei electrice şi a gazelor naturale) în art. 141, activitatea de înmagazinare a gazelor naturale a fost separată din cadrul SNGN ROMGAZ SA şi se desfăşoară de către operatorul de înmagazinare DEPOGAZ Ploieşti, filială a SNGN ROMGAZ SA.
Profilul companiei DEPOGAZ se regăseşte la https://www.depogazploiesti.ro/ro/despre-noi/profil
2. Promotorul/ Autoritatea contractantă a Proiectului „Creşterea capacităţii de extracţie zilnică în cadrul Depozitului Bilciureşti - Modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale” nu este SNGN ROMGAZ SA, ci DEPOGAZ Ploieşti – Filială a SNGN ROMGAZ SA.
3. Finanţarea contractelor de lucrări în cauză (în valoare de circa 120 milioane euro/ 595 milioane lei), inclusiv a contractului cu FORAJ SONDE VIDELE, nu este asigurată de SNGN ROMGAZ SA, ci din bugetul DEPOGAZ Ploieşti – Filială a SNGN ROMGAZ SA şi din fonduri atrase din alte surse tot de entitatea din Ploieşti (între care şi grant-ul de 38 milioane euro/ 190 milioane de lei).
4. Fişa de prezentare a Proiectului „Creşterea capacităţii de extracţie zilnică în cadrul Depozitului Bilciureşti - Modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale”, promovat şi dezvoltat de Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale DEPOGAZ Ploieşti SRL (Cod ENTSOG: UGS - F- 311; Cod PIC: 6.20.7 - Lista a 5-a Proiecte de Interes Comun; Denumire TYNDP 2022: „Bilciureşti daily withdrawal capacity increase”; Categoria: Infrastructură gaze):
Toate lucrările din pachetul integrat de 120 milioane euro fac parte din Faza a II-a a proiectului.
5. La data de 02.12.2024, în afara contractului cu FORAJ SONDELE VIDELE, DEPOGAZ a semnat toate contractele (în valoare de 120 milioane euro) pentru implementarea Fazei a II-a a Proiectului „Creşterea capacităţii de extracţie zilnică în cadrul Depozitului Bilciureşti - Modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale”, sens în care vă punem la dispoziţie, ataşat, aspectele în cauză (un fişier .doc şi un fişier .jpeg).
Comunicatul emis de DEPOGAZ în acest sens se regăseşte la adresa