Burse - Fonduri mutuale

UPDATE: Horizon Capital a ieşit din acţionariatul Purcari Wineries după ce a vândut un pachet de 22,6% din capitalul producătorului de vinuri către investitori instituţionali; preţul de vânzare a fost 90,7 mil.lei

UPDATE: Horizon Capital a ieşit din acţionariatul...

Autor: Roxana Rosu

03.10.2019, 09:22 716

Lorimer Ventures Limited, un off shore înregistrat în Cipru, a vândut astăzi, pentru 90,7 milioane lei, pachetul de 22,7% pe care îl deţinea la Purcari Wineries către alţi investitori instituţionali, printr-un proces de bookbuilding accelerat (ABB), metodă care este exceptată de la obligaţia de a pregăti şi publica un prospect sau vreun alt document de ofertă.

Potrivit datelor de la BVB, preţul de vânzare a fost de 20 lei/acţiune, în scădere cu 6,9% faţă de preţul de închidere de ieri. În total, cele 4,5 milioane acţiuni au fost vândute prin 58 de tranzacţii.

Lorimer Ventures Limited este o subsidiară deţinută în totalitate de Emerging Europe Growth Fund II, gestionată de Horizon Capital,  administrator de fonduri de private-equity cu peste 850 milioane dolari în gestiune. Fondul a fost acţionarul Purcari din 2010.

Vasile Tofan, partenerul Horizon Capital, care a gestionat investiţia EEGF II in Purcari din 2012, va rămâne preşedintele Consiliului de Administraţie al Purcari WIneries.

"Purcari Wineries a beneficiat foarte mult de-a lungul anilor de parteneriatul sau cu Horizon Capital, reuşind realizări importante impreună, devenind un veritabil campion vinicol in Europa Centrala si de Est, dar şi listând Grupul la Bursa de Valori din Bucuresti in 2018. Suntem incântaţi că Vasile Tofan, Partenerul Horizon Capital, care a gestionat investiţia EEGF II in Purcari din 2012, va rămâne Preşedintele Consiliului de Administraţie şi va contribui în continuare la succesul nostru. Inţelegem necesitatea fondurilor de private-equity de a ieşi din acţionariat, în special după o durată a investiţiei de 9 ani. In acelasi timp, rămânem deschişi pentru o eventuală potenţială revenire a Horizon Capital in acţionariatul Purcari prin fondurile mai noi sau viitoare. Ca şi Fondator  şi CEO Purcari, salut investitorii instituţionali care au achiziţionat acest pachet de actiuni şi ne angajăm să continuăm să creăm valoare şi să livrăm randamente superioare pentru toţi acţionarii noştri”, a spus Victor Bostan, Fondator si CEO al Purcari Wineries.

În acţionariatul Purcari, pe lâng Victor Bostan, se află o serie de investitori instituţionali, inclusiv Franklin Templeton, SEB, Fiera Capital şi IFC.

În vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de Lorimer, brokerul Wood & Company Financial Services a avut rolul de coordinator global şi deţinător comun al registrului de subscrieri. În urma tranzacţiei, Purcari nu va încasa nicio sumă de bani, potrivit informaţiilor transmise de oficialii companiei.

“Suntem multumiţi de randamentul total livrat pentru investitorii EEGF II de la momentul investiţiei în 2010, ceea ce nu ar fi fost posibil fără viziunea şi leadership-ul lui Victor Bostan şi echipa extraordinară de la Purcari. In acelaşi timp sunt ferm convins că Purcari este abia la începutul unui parcurs de excepţie, care va lăsa o moştenire enormă în lumea vinului, livrând rezultate remarcabile catre investitorii care au susţinut viziunea ambiţioasă a Companiei” a declarat Vasile Tofan, Presedintele Consiliului de Administratie al Purcari Wineries si Partener Horizon Capital.

Purcari WIneries a anunţat ieri printr-un anunţ la BVB despre intenţia fondului de investiţii de a vinde pachetul de 22,6%. În urma anunţului, acţiunile companiei au închis şedinţa bursieră în scădere cu 6,9%, la 21,5 lei/titlu.

Purcari Wineries Plc (Brandurile Purcari, Crama Ceptura, Bostavan si Bardar) este unul din cele mai mari grupuri vinicole si de brandy din Regiunea Europei Centrale si de Est.

Grupul detine peste 1,392 hectare de vita-de-vie si opereaza patru platforme de producere in Romania şi Moldova.

Compania are o cotă de piaţă de circa 25% în România, fiind şi cel mai mare exportator de vinuri din Republica Moldova, livrand in peste 40 de tari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO