Burse - Fonduri mutuale

Ce urmează pentru piaţa de capital din România după şase ani de vis în care au fost 200 de listări de acţiuni şi obligaţiuni, numărul de investitori direcţi a urcat de 4 ori la maximul istoric de 200.000, fondurile mutuale au cu 392.000 mai mulţi clienţi, iar activele fondurilor de pensii private s-au majorat cu 90 mld. lei? Răspunsurile, astăzi la conferinţa ZF Piaţa de Capital

Autor: Liviu Popescu

19.09.2024, 00:07 4165

Joi, 19 septembrie 2024, Ziarul Financiar organizează a treia ediţie a conferinţei ZF Piaţa de capital şi îşi consolidează rolul de agregator de informaţii şi generator de dezbateri, plecând de la aceeaşi premisă: doar reunind la masa discuţiilor cei mai buni specialişti din domeniu se pot genera idei relevante.

Ultimii şase ani au fost excepţionali pentru piaţa de capital din România: 213 de listări cu acţiuni şi obli­gaţiuni în valoare totală de circa 70 mld. lei (14 mld. euro) – din care 44 cu acţiuni pentru 11,5 mld. lei şi 169 cu obligaţiuni pentru 57 mld. lei, 200.000 de conturi de tranzacţionare, din care 100.000 active după ce românii au descoperit Bursa de Valori de pe canapea, număr dublu de clienţi ai fondurilor mutuale şi creştere semnificativă a activelor fondurilor de pensii. Nicicând în istoria Bursei de Valori nu a mai fost o perioadă aşa de aglomerată ca cea din 2019 încoace.

Ce urmează însă în următorii cinci ani? Pentru că schimbările care se prefigurează se pot reflecta direct pe piaţa de capital: alegeri pentru un nou preşedinte şi pentru un nou guvern, posibile modificări fiscale, inclusiv creşterea taxelor în contextul creşterii deficitului, dobânzi şi inflaţie în scădere, riscuri geopolitice – război în Ucraina şi în Orient, un nou preşedinte în SUA. Unde au dispărut listările? Când vin la Bursa de Valori companiile promise prin PNRR?

Joi, 19 septembrie 2024, Ziarul Financiar organizează a treia ediţie a conferinţei ZF Piaţa de capital şi îşi consolidează rolul de agregator de informaţii şi generator de dezbateri, plecând de la aceeaşi premisă: doar reunind la masa discuţiilor cei mai buni specialişti din domeniu se pot genera idei relevante.

Printre subiectele care vor fi dezbătute pe parcursul celor nouă ore - împreună cu cei care mişcă banii – administratori de fonduri mutuale, administratori de fonduri de pensii private, brokeri – precum şi cu cei care fac regulile jocului – ASF, BVB, Ministerul Finanţelor – şi sunt în joc – companii listate, asociaţii, investitori – se numără şi câteva dedicate antreprenorilor care nu sunt la bursă. încă. Ce riscuri sunt la orizont, cum este legislaţia, unde trebuie modificată, unde trebuie ASF să intervină de urgenţă şi de ce? Cât de mari pot deveni fondurile de pensii?

La un an distanţă de la listarea record a Hidroelectrica, a patra cea mai mare din lume în 2023, întrebarea este cum formăm noile valuri de creştere pentru piaţa de capital, cu impact direct în economia locală? 50% din cei 200.000 de investitori sunt activi acum la Bursa de Valori Bucureşti, adică au tranzacţionat cel puţin o dată în ultimele şase luni. Resursele sunt disponibile, piaţa se mişcă, dar cum fructificăm aceste cifre?

ZF Piaţa de Capital 2024 aduce în dezbatere provocările pieţei de capital din România într-o perioadă în care tumultul alegerilor de pe ambele maluri ale Atlanticului umbreşte deseori decizia fundamentală de invstiţie, iar maximele istorice de pe plan local au nevoie să se reflecte mai pronunţat în economie.​