Burse - Fonduri mutuale

Val nou de brokeri locali pe Bursa

23.02.2007, 19:59 19

Numarul societatilor de brokeraj active pe Bursa de Valori Bucuresti a crescut de la 67 in 2004 la 74 la inceputul acestui an, iar trei societati de brokeraj noi se pregatesc sa intre pe piata, dupa ce au primit avizul CNVM.
Aceasta crestere a pus capat unei tendinte de scadere a numarului de brokeri de pe piata manifestata din 1999 pana in 2004. In 1998 erau active pe piata 173 de societati de brokeraj, din care mai ramasesera mai putin de 70 la finele lui 2004.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a avizat in ultimii doi ani opt societati noi de brokeraj, majoritatea fiind afaceri ale unor persoane fizice romane sau straine.
Investitorii care si-au plasat banii in crearea unor societati de servicii de investitii financiare (SSIF) mizeaza pe cresterea pietei de brokeraj, determinata de cresterea valorii schimburilor de pe piata de capital. Valoarea tranzactiilor derulate la Bursa de Valori s-a ridicat anul trecut la peste 2,8 miliarde de euro, fata de mai putin de 0,6 miliarde de euro in 2004. In aceste conditii, majoritatea societatilor de brokeraj au inregistrat cresteri importante de profit in ultimii doi ani.
In plus, societatile de brokeraj nou intrate pe piata incearca sa ofere servicii specifice, pentru a atrage investitorii, cum ar fi tranzactionarea online, tranzactionarea pe anumite piete externe sau administrarea de conturi individuale.
In 2005 au fost autorizate trei societati de brokeraj noi: Geoffrey Invest, Maxwell Rand Securities si Ventrust Investment (fosta IFC Investitii), iar in 2006 CNVM a avizat alte trei SSIF: STK Trading, KD Capital Management si Central European Investments (CEI).
De la inceputul acestui an au mai fost autorizate doua societati de brokeraj: ABN Amro Securities, apartinand bancii olandeze ABN Amro, si Esteuro Capital, societate infiintata de un om de afaceri italian. Cele doua societati, la fel ca si STK Trading, care a fost autorizata la finele anului trecut, nu au realizat inca tranzactii pe piata de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO