Burse - Fonduri mutuale

Valentin Lazea, economist-şef, BNR: Marea majoritate, dacă nu chiar toate cele 7 societăţi care administrează pensii private Pilon II se gândesc să se retragă din România

Romanian Stock Market Summit

Valentin Lazea, economist-şef, BNR: Marea majoritate,...

Autor: Alex Ciutacu

25.02.2019, 10:02 1285

Prevederile OUG 114/2018 afectează activitatea administratorilor de pensii private Pilon II, iar din discuţiile cu Asociaţia Pensiilor Private din România, Valentin Lazea, economist-şef al BNR susţine că toţi plănuiesc să iasă din piaţa locală.

„OUG 114 le cere administratorilor fondurilor de pensii să aducă pe parcursul unui singur an majorări de capital de circa 800 milioane de euro, de 11 ori mai mult. Totodată, această sumă este de 2 ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate înultimii 11 ani. În acelaşi timp, OUG 114 reduce cu 70% nivelul maxim al comisioanelor ce pot fi percepute. În aceste condiţii, din ce înţeleg eu din discuţiile cu Asociaţia Pensiilor Private că marea majoritate, dacă nu cumva toate cele 7 societăţi se gândesc să se retragă din România”, explică Valentin Lazea, economist-şef al BNR, în cadrul Romanian Stock Market Summit 2019.

Economistul şef al băncii centrale a atras atenţia asupra efectelor nefaste pe care le are OUG 114 asupra pieţei de capital din România.

„BNR a sprijinit constant eforturile BVB în încercarea de a promova la stadiul de frontieră la stadiul de emergentă ceea ce ar permite o creştere substanţială a volumului investiţiilor. Din păcate, efectele OUG 114 par să încetinească, dacă nu chiar să inverseze acest proces de ajungere a bursei la stadiul de piaţă emergentă”, menţionează Lazea.

El spune că este „paradoxal” faptul că în documentul privind aderarea României la euro adoptat de Guvern este recunoscută importanţa Pilonului II în investiţiile pe bursă, în pensiile românilor şi în finanţarea statului, însă prevederile legislaţiei actuale afectează toate aceste „priorităţi”.

„Este paradoxal că în documentele privind aderarea României la euro, recent adoptate de Guvern, se recunoaşte rolul important al Pilonului II în toate aceste trei domenii. Se recunoaşte acolo că investiţiile pe bursă asigură cel puţin 15% din lichiditate, că fondurile vor asigura pensii decente pentru 7 milioan de participanţi, şi că vor finanţa guvernul în proporţie de 20%”, adaugă Lazea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO