Burse - Fonduri mutuale

Valoarea de tranzacţionare cu acţiunile listate la BVB creşte cu 60% în primele 7 luni prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut, însă lichiditatea revine la volume de vară în luna iulie

Valoarea de tranzacţionare cu acţiunile listate la BVB...

Autor: Eduard Ivanovici

17.08.2022, 12:45 131

Lichiditatea consemnatălaBursa de Valori Bucureşti (BVB) se menţinela cote ridicate pe mai multe paliere după o primăjumătate de an în care au fost înregistrate creşteri semnificative, însăînluna iulie lichiditatea a revenit la volume de vară pe măsură ce investitorii şianaliştii financiari aşteaptăîncheierea sezonului de raportări financiare pentru a avea o primăindicaţie despre modul în care companiile romaneşti listate vor performa în acest an, se arată într-un comunicat al BVB.

Pe segmentul de acţiuni listate pe PiaţăReglementata a BVB, valoarea totală de tranzacţionarela nivelul primelor 7 luni a fost de 8,4 miliarde lei, echivalentul a 1,7 miliarde euro, ceea ce a însemnat un avans de 59,7% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut. În interiorul acestei evoluţii, luna iulie a consemnat valori totale de tranzacţionare cu acţiuni de 872 milioane lei sau 177 milioane euro. Acest nivel este cu 27% peste cel raportat în iulie 2021, însă comparativ cu luna iunie a acestui an este maimic cu 31%.

În ceea ce priveşte valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiunile listate pe PiaţaReglementata a BVB, primele 7 luni ale acestui an au atins un nivel de 57,7 milioane lei, echivalentul a 11,7 milioane euro. Acest nivel se traduce printr-un avans de 60,8% faţă de perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acţiuniînregistratăînluna iulie a fost de 41,5 milioane lei sau 8,4 milioane euro. Prin comparaţie culuna iulie a anului trecut s-a înregistrat o creştere de 33%, însă comparativ cu iunie 2022, nivelul este mai redus cu 34%.

Piaţa de capital din Romania a făcutfaţăîntr-un mod matur multiplelor provocări care s-au suprapus înaceastăperioadă. Specificul bursei noastre, în care domeniile financiar şi energetic sunt puternic reprezentate, a contribuit laobţinerea unor rezultate pozitive încondiţiileîn care alte pieţesuntîncăînscădere. De altfel, cea maibunăperformanţăla nivelul BVB a fost consemnata de indicele BET-NG, care include companiile din energie şiutilităţi, cu +9% în primele 7 luni. Continuarea trendului listărilor de companii lacota bursei este poate unul dintre fenomenele cele maiimportante ale acestei perioade”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţieal Bursei de Valori Bucureşti.

La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzacţionate pe PiaţaReglementata a BVB, valoarea totală de tranzacţionare din primele 7 luni a ajuns la 14,5 miliarde lei, echivalentul a 2,9 miliarde euro, în urcare cu 38,9% fata de aceeaşiperioadă a anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate instrumentele financiare tranzacţionate a depăşit 100 de milioane de lei, încreştere cu 39,9% faţă de perioada ianuarie-iulie a anului trecut.

„Avem un an cu evenimente relevante pentru piaţa de capital din mai multe direcţii, iar acest lucru a fost reflectat în volatilitatea pieţeişiîn lichiditatea generatăînprimaparte a anului. Piaţa de capital din Romania a fost poziţionată mult mai bine decât alte pieţe dezvoltate pentru a face faţă evenimentelor care au avut loc până acum în acest an. Din perspectiva indicelui BET, piaţamai are de recuperat pentru a ajunge în teritoriu pozitiv, însă prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, piaţa este deja pe plusşiobservamîncă de lunatrecută o consolidare a acestui ritm de creştere”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Capitalizarea companiilor romaneşti listate la BVB a ajuns la aproape 149 miliarde lei, echivalentul a 28,9 miliarde euro, la finalul primelor 7 luni ale acestui an. Acest nivel este uşorpeste cel înregistratla finalul anului trecut, când valoarea de piaţă a companiilor romaneşti listate la BVB a fost de 141 miliarde lei, echivalentul a 28,5 miliarde euro, conform datelor BVB.

Indicele BET-TR a încheiatultimaşedinţă de tranzacţionare din iulie la un nivel de 23.835 puncte, în urcare cu 3,1% faţă de finalul anului trecut. Înschimb, indicele BET, care include cele maitranzacţionate 20 de companii listate la BVB, se aflaîn teritoriu negativ, cu o scădere de 4,6% faţă de anul trecut. Cel maimare avans la nivelul primelor 7 luni înrândul indicilor BVB a fost de 9% şi a fost înregistrat de BET-NG, indicele care reflectăevoluţia companiilor listate care au domeniul principal de activitate energia şiutilităţile aferente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO