• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.5513
  • Leu / USD5.1379
Burse - Fonduri mutuale

Valoarea de tranzacţionare cu acţiunile listate la BVB creşte cu 60% în primele 7 luni prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut, însă lichiditatea revine la volume de vară în luna iulie

Valoarea de tranzacţionare cu acţiunile listate la BVB creşte cu 60% în primele 7 luni prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut, însă lichiditatea revine la volume de vară în luna iulie

Autor: Eduard Ivanovici

17.08.2022, 12:45 113

Lichiditatea consemnatălaBursa de Valori Bucureşti (BVB) se menţinela cote ridicate pe mai multe paliere după o primăjumătate de an în care au fost înregistrate creşteri semnificative, însăînluna iulie lichiditatea a revenit la volume de vară pe măsură ce investitorii şianaliştii financiari aşteaptăîncheierea sezonului de raportări financiare pentru a avea o primăindicaţie despre modul în care companiile romaneşti listate vor performa în acest an, se arată într-un comunicat al BVB.

Pe segmentul de acţiuni listate pe PiaţăReglementata a BVB, valoarea totală de tranzacţionarela nivelul primelor 7 luni a fost de 8,4 miliarde lei, echivalentul a 1,7 miliarde euro, ceea ce a însemnat un avans de 59,7% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut. În interiorul acestei evoluţii, luna iulie a consemnat valori totale de tranzacţionare cu acţiuni de 872 milioane lei sau 177 milioane euro. Acest nivel este cu 27% peste cel raportat în iulie 2021, însă comparativ cu luna iunie a acestui an este maimic cu 31%.

În ceea ce priveşte valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiunile listate pe PiaţaReglementata a BVB, primele 7 luni ale acestui an au atins un nivel de 57,7 milioane lei, echivalentul a 11,7 milioane euro. Acest nivel se traduce printr-un avans de 60,8% faţă de perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acţiuniînregistratăînluna iulie a fost de 41,5 milioane lei sau 8,4 milioane euro. Prin comparaţie culuna iulie a anului trecut s-a înregistrat o creştere de 33%, însă comparativ cu iunie 2022, nivelul este mai redus cu 34%.

Piaţa de capital din Romania a făcutfaţăîntr-un mod matur multiplelor provocări care s-au suprapus înaceastăperioadă. Specificul bursei noastre, în care domeniile financiar şi energetic sunt puternic reprezentate, a contribuit laobţinerea unor rezultate pozitive încondiţiileîn care alte pieţesuntîncăînscădere. De altfel, cea maibunăperformanţăla nivelul BVB a fost consemnata de indicele BET-NG, care include companiile din energie şiutilităţi, cu +9% în primele 7 luni. Continuarea trendului listărilor de companii lacota bursei este poate unul dintre fenomenele cele maiimportante ale acestei perioade”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţieal Bursei de Valori Bucureşti.

La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzacţionate pe PiaţaReglementata a BVB, valoarea totală de tranzacţionare din primele 7 luni a ajuns la 14,5 miliarde lei, echivalentul a 2,9 miliarde euro, în urcare cu 38,9% fata de aceeaşiperioadă a anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate instrumentele financiare tranzacţionate a depăşit 100 de milioane de lei, încreştere cu 39,9% faţă de perioada ianuarie-iulie a anului trecut.

„Avem un an cu evenimente relevante pentru piaţa de capital din mai multe direcţii, iar acest lucru a fost reflectat în volatilitatea pieţeişiîn lichiditatea generatăînprimaparte a anului. Piaţa de capital din Romania a fost poziţionată mult mai bine decât alte pieţe dezvoltate pentru a face faţă evenimentelor care au avut loc până acum în acest an. Din perspectiva indicelui BET, piaţamai are de recuperat pentru a ajunge în teritoriu pozitiv, însă prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, piaţa este deja pe plusşiobservamîncă de lunatrecută o consolidare a acestui ritm de creştere”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Capitalizarea companiilor romaneşti listate la BVB a ajuns la aproape 149 miliarde lei, echivalentul a 28,9 miliarde euro, la finalul primelor 7 luni ale acestui an. Acest nivel este uşorpeste cel înregistratla finalul anului trecut, când valoarea de piaţă a companiilor romaneşti listate la BVB a fost de 141 miliarde lei, echivalentul a 28,5 miliarde euro, conform datelor BVB.

Indicele BET-TR a încheiatultimaşedinţă de tranzacţionare din iulie la un nivel de 23.835 puncte, în urcare cu 3,1% faţă de finalul anului trecut. Înschimb, indicele BET, care include cele maitranzacţionate 20 de companii listate la BVB, se aflaîn teritoriu negativ, cu o scădere de 4,6% faţă de anul trecut. Cel maimare avans la nivelul primelor 7 luni înrândul indicilor BVB a fost de 9% şi a fost înregistrat de BET-NG, indicele care reflectăevoluţia companiilor listate care au domeniul principal de activitate energia şiutilităţile aferente.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0202
Ieri: 4.9427
Azi: 5.1379
Diferență: 0,4772
Ieri: 5.1135
Azi: 5.5513
Diferență: 1,3177
Ieri: 5.4791
Azi: 5.1954
Diferență: 0,3457
Ieri: 5.1775