Burse - Fonduri mutuale

Valoarea unitatilor fondurilor mutuale va fi calculata pe baza preturilor la zi ale actiunilor de pe Bursa

Valoarea unitatilor fondurilor mutuale va fi calculata pe baza preturilor la zi ale actiunilor de pe Bursa

Mihail Ion, vicepresedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri, considera ca dispunerea de masuri corecteaza neajunsurile cadrului legal actual si permite armonizarea cu practicile europene

10.02.2009, 00:00 207

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a operat printr-o dispunere de masuri primele modificari in modul de functionare a fondurilor de investitii si SIF-urilor, dupa doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana si dupa aproape trei ani de la primele solicitari ale jucatorilor din piata.

Una dintre cele mai importante modificari este cea cu privire la calculul valorii unitare a activului net (VUAN), pe baza careia se stabileste pretul de vanzare si rascumparare al unitatilor de fond, in cazul fondurilor care au investitii pe Bursa. VUAN-ul se va calcula pe baza preturilor actiunilor din ziua respectiva, ceea ce va elimina posibilitatea ca investitorii sa speculeze evolutia unitatilor de fond pe baza evolutiei de pe Bursa. Pana in prezent, VUAN-ul se calcula pe baza cotatiilor de pe Bursa din urma cu 2-3 zile, acest decalaj permitand cu destula exactitate investitorilor sa anticipeze evolutia titlurilor de fond pe termen scurt si sa vanda sau sa cumpere in consecinta. Speculatiile de acest fel dezavantajau investitorii pe termen lung in fonduri si i-au determinat pe administratori sa-si majoreze comisioanele de rascumparare pe termen scurt pana la 15%.
Dispunerea de masuri aprobata vineri 6 februarie de catre CNVM mai prevede ca administratorii pot stabili momentul zilei ("cut-off time" ) la care se calculeaza pretul de cumparare al unei unitati de fond, tot in vederea evitarii speculatiilor care au facut cateva victime in randul fondurilor mutuale anul trecut.
"Modificarile din dispunerea de masuri corecteaza neajusurile cadrului legal actual si permit armonizarea evaluarii activelor si distributiei de fonduri de investitii din Romania cu legislatia si practica europeana in domeniu. Dupa implementarea de catre fiecare participant la piata a noilor reglementari, valoarea unitatii de fond nu va mai putea fi influentata de comportamentul investitorilor, asadar esenta schimbarii consta intr-o protectie corespunzatoare a investitorilor", a declarat Mihail Ion, vicepresedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF). El este si presedintele Raiffeisen Asset Management, unul dintre principalii jucatori de pe piata fondurilor mutuale.
De asemenea, in recenta dispunere de masuri, Comisia face referiri exacte la modul in care se inregistreaza dividendele in activul net al fondului, precum si ca valorile mobiliare care se tranzactioneaza pe o piata reglementata se inregistreaza in activul fondului la pretul de inchidere si nu la cel de referinta.
Regulamentul 15 din 2004, care stabileste modul de functionare a fondurilor de investitii, administratorilor si Societatilor de Investitii Financiare (SIF-uri), este pe masa de modificari a Comisiei de anul trecut. In 2008, arbitrul pietei de capital a supus dezbaterii pietei mai multe proiecte de modificare a regulamentului, fara a aproba insa o varianta finala nici pana in prezent.
Pana la finalizarea modificarii regulamentului, administratorii vor aplica prevederile recentei dispuneri de masuri. Administratorii si depozitarii au la dispozitie 90 de zile pentru de a se incadra in prevederile prezentei dispuneri.
Modificarea documentelor de constituire ale fondurilor de investitie si SIF-urilor pentru aplicarea dispunerii se va realiza fara tarife.
 
Dispunerea noua rastoarna regulamentul vechi
Cum va fi:
  • administratorii pot stabili "momentul zilei" (cut-off time) in functie de care se calculeaza pretul de cumparare/rascumparare al unei unitati de fond
  • dividendele nu se inscriu in activul fondului/SIF-urilor decat in momentul incasarii, pana atunci sumele respective sunt considerate obligatii si sunt incluse in categoria "Dividende sau alte drepturi de platit"
  • valorile mobiliare tranzactionate pe o piata regelementata sunt evaluate in activul fondurilor de investitii/SIF-uri la pretul de inchidere, iar valorile mobiliare tranzactionate in cadrul altor sisteme decat pietele reglementate-la pretul mediu din ziua pentru care se efectueaza calculul.
Cum a fost:
  • pretul de cumparare/rascumparare al unei unitati de fond este pretul valabil pentru ziua in care se efectueaza cumpararea/rascumpararea
  • valorile mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata se inregistreaza in activul fondului la pretul de referinta din ziua pentru care se efectueaza calculul, iar cele care nu sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sunt evaluate la cea mai mica dintre valoarea de achizitie si valoarea contabila pe actiune
  • nu face referiri la inregistrarea dividendelor.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO