Burse - Fonduri mutuale

Vând unii, cumpără alţii: Fondurile de pensii au vândut acţiuni OMV Petrom şi Banca Transilvania de 380 mil. lei în trei luni pentru că se apropiau de limita maximă de expunere de 5% din activ pe un singur emitent. Printre cumpărători, alte fonduri care nu aveau suficiente acţiuni. Cum se reflectă în preţuri

George Moţ, analist: Este de aşteptat ca aceste vânzări să continue şi în perioada următoare, având în vedere raliul celor doi emitenţi, dar cel mai probabil într-un ritm mai puţin alert decât cel din luna iunie.

George Moţ, analist: Este de aşteptat ca aceste vânzări să continue şi în perioada următoare, având în vedere raliul celor doi emitenţi, dar cel mai probabil într-un ritm mai puţin alert decât cel din luna iunie.

Autor: Liviu Popescu

05.08.2024, 07:20 6407

„Cu toate că fondurile au vândut acţiuni de 380 milioane de lei în ultimele trei luni, valoarea investiţiei în cei doi emitenţi a crescut cu 1,47 miliarde de lei, datorită aprecierii cotaţiilor“.

Maximele isto­rice atinse în ultima pe­rioadă de OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania la Bursa de Valori au determinat ca unele dintre cele mai mari fonduri de pensii private Pilon II din România, care au active de zeci de miliarde de lei, să vândă din aceste acţiuni pentru a nu depăşi limita de expunere admisă de maximum 5% din activul fondului pe un singur emitent.

Cumpărători au fost investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti, dar şi fonduri de pensii private care pot suplimenta deţinerile la cele două companii întrucât expunerile lor raportate la activul net sunt sub pragul de 5% impus prin reglementările Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Ce înseamnă pentru preţul acţiunilor celor două companii? Mai jos în ştire.

Astfel, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private Pilon II din România, şi Metropolitan Life, al treilea cel mai mare fond P2, au vândut acţiuni OMV Petrom (SNP) de 234 milioane de lei în aprilie, mai şi iunie, arată calculele realizate de ZF pe baza BVB şi a datelor agregate de platforma desprepensiiprivate.ro. Pe de altă parte, vânzările la Banca Transilvania a cinci fonduri – Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR Pensii, BRD Pensii şi Metropolitan au însumat 146 mil. lei. „Parcursul pozitiv al TLV şi SNP le-a propulsat pe primele două locuri, chiar dacă de câteva luni fondurile de pensii vând constant din deţinerile celor doi emitenţi pentru a se încadra în limita de 5% din activ per emitent. În cazul SNP în iunie au fost cele mai agresive vânzări: peste 160 de milioane de acţiuni, adică peste 40% din rulajul lunar. Este de aşteptat ca aceste vânzări să continue şi în perioada următoare, având în vedere raliul celor doi emitenţi, dar cel mai probabil într-un ritm mai puţin alert decât cel din luna iunie“, spune George Moţ, analist şi administrator al platformei desprepensiiprivate.ro.

 

OMV Petrom

Pentru luna iunie, situaţia la OMV Petrom arată în felul următor pentru NN Pensii şi Metropolitan Life Pensii Private. Vânzări de 58 milioane de acţiuni de la Metropolitan Life şi 103 mil. acţiuni de la NN Pensii. Niciun cumpărător fond P2.

Mai: 23 milioane de acţiuni Metropolitan şi 71 milioane de acţiuni NN Pensii. Printre cumpărători: Aripi (ă15 mil. acţiuni), BCR Pensii (26,5 milioane de acţiuni). Cele mai recente date, la iunie, arată că investiţia Aripi la Petrom era de 4,84% iar a BCR de 4,32%.

Aprilie: 31,4 milioane de acţiuni SNP date de Metropolitan şi 41,7 milioane de acţiuni date de NN Pensii. Printre cumpărători: BCR Pensii (31,5 milioane de acţiuni).

Acţiunile OMV Petrom au urcat în ultimul an cu aproape 50% fără a lua în calcul randamentul dividendelor distribuite de companie. Capitalizare a ajuns la 49,2 mld. lei.

 

Ce înseamnă pentru preţul acţiunilor?

„TLV şi SNP sunt două dintre cele mai populare acţiuni din portofoliile clienţilor TDV. Cu performanţe YTD cu peste 15% mai mari faţă de indicele BET, cele două companii continuă să răsplătească investitorii de termen lung. Totodată, dividendele generoase oferite şi ponderea foarte mare pe care cele două companii o au în indicele BET se reflectă într-un volum de tranzacţionare foarte mare“, potrivit departamentului de analiză TradeVille.

Obligativitatea fondurilor de pensii de a reduce din expunere din cauza creşterii cotaţiei celor două companii nu a determinat o corecţie pe grafice, continuă analiştii.

„Astfel, vânzările din partea fondurilor de pensii au fost absorbite foarte bine de către piaţă. Un factor determinant este creşterea exponenţială a numărului de investitori de la BVB care optează pentru cumpărarea unui ETF care urmăreşte indicele BET, creând astfel o presiune de cumpărare pentru aceste două companii. Ne aşteptăm ca acest trend să continue şi în perioada următoare, însă este important de menţionat faptul că, într-o lună august în care volumele din punct de vedere istoric sunt ceva mai reduse, o vânzare accelerată din partea fondurilor de pensii ar putea duce la mişcări mai mari de preţ. Acelaşi lucru a fost vizibil în trecut şi la companii mari de tehnologie din SUA. Un exemplu bun este Amazon, care anual trece printr-o perioadă de corecţie în momentul în care fondatorul Jeff Bezos vinde pachete mari de acţiuni“.

 

► Banca Transilvania

Cea mai mare bancă din România a avut o activitate mai intensă de tranzacţionare din partea fondurilor de pensii decât a avut cea mai mare companie din România. Astfel cinci fonduri de pensii private au tranzacţionat acţiuni TLV în cele trei luni menţionate mai sus. Individual şi detaliat, mai jos.

Iunie: AZT Viitorul Tău, BCR Pensii, Metropolitan Life Pensii Private au vândut acţiuni TLV în număr de circa 1,1 milioane de acţiuni. Printre cumpărători: Vital, care şi-a majorat investiţie cu nu mai puţin de 4,25 milioane de acţiuni, adică a luat şi de la alţi investitori de la Bursa de Valori. Expunerea Vital la TLV la iunie 2024 era de 4,06%.

Mai: Aripi, BCR Pensii, BRD Pensii şi Metropolitan au dat 3,5 milioane de acţiuni TLV.  Niciun fond P2 cumpărător.

Aprilie: BCR Pensii şi Metropolitan Life au dat 1 mil. acţiuni TLV. Niciun cumpărător din rândul P2, arată datele agregate de desprepensiiprivate.ro.

Banca Transilvania are o capitalizare bursieră de 27 mld. lei iar în ultimul an acţiunile s-au apreciat cu 56%. Fondurile P2 nu pot lua o expunere mai mare de 5% din activ pe un singur emitent.

În cazul în care se întâmplă acest lucru fondurile au la dispoziţie 30 de zile lucrătoare pentru a corecta, altfel riscând sancţiuni şi chiar amenzi din partea ASF. Dacă investiţia este la o companie de stat atunci expunerea maximă admisă este de 10% din activ.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24