Burse - Fonduri mutuale

Vânzări de patru ori mai mari pentru COS Târgovişte în primul trimestru

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Vlad Popescu

15.05.2014, 00:00 122

În primul trimestru al anului trecut, COS Târgovişte a înregistrat pierderi de peste 15 milioane lei, în contextul menţinerii cheltuielilor la un nivel ridicat în pofida vânzărilor relativ reduse.

Cheltuielile cu materii prime şi consumabile au urcat de aproape două ori în primele trei luni din acest an, la 66,3 milioane lei, faţă de 34,3 milioane lei cu 12 luni în urmă, potrivit raportului trimestrial publicat miercuri de companie.

Cheltuielile de personal au scăzut totodată cu 14%, la 11,6 milioane lei, faţă de 13,5 milioane lei în primul trimestru al anului trecut. Din suma totală, salariile au reprezentat 8,9 milioane lei, iar cheltuielile cu asigurãri sociale 2,7 milioane lei.

Compania avea 1.348 de angajaţi la finele lunii martie.

Combinatul de oţeluri speciale de la Târgovişte a fost privatizat în anul 2002, pachetul majoritar fiind preluat de la stat de firma Conares Trading, înregistrată în Elveţia, care şi-a schimbat ulterior denumirea în Mechel International Holdings, în timp ce COS Târgovişte a devenit Mechel Târgovişte.

În februarie 2013, în urma retragerii grupului rus Mechel din România, pachetul majoritar la combinatul din Târgovişte a fost preluat de firma Mazur Investments Limited, înregistrată în Cipru. Firma Invest Nikarom, înregistrată în Bucureşti, a devenit acţionarul majoritar al Mazur, preluând astfel indirect controlul asupra COS Târgovişte.

COS Târgovişte a intrat în procedură de insolvenţă în februarie 2013, cu intenţia de reorganizare.

Mazur Investments Limited deţine 86,6% din acţiunile COS Târgovişte, iar Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, are un pachet de 4,04%.

Acţiunile COS Târgovişte sunt listate la Bursa de la Bucureşti, însă sunt suspendate de la tranzacţionare începând din februarie anul trecut, când societatea a intrat în insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO