Burse - Fonduri mutuale

Vânzările au dominat pieţele şi luni: bursele europene au scăzut cu aproape 1%

Vânzările au dominat pieţele şi luni: bursele...

Autor: Dan Grigore Ivan

11.12.2018, 00:05 255

Volatilitatea rămâne ridicată în piaţă, scăderile burselor consacrate continuând şi ieri.

Frica de o încetinire a economiei mondiale a fost repusă pe tapet după ce unele dintre cele mai mari economii ale lumii, Statele Unite, China şi Japonia, au raportat date economice mai slabe decât se estimase iniţial.

Indicele EuroSTOXX 600 a afişat o scădere de peste 0,7%, ajungând la o depreciere săptămânală de peste 5%.

Ştirile că votul pentru Brexit ar putea fi amânat de Theresa May au dus la deprecierea puternică a lirei sterline, ajunse la o cotaţie de 1,2626 în faţa dolarului american, cea mai mică valoare din vara lui 2017 încoace. Scăderea monedei britanice a ajutat la creşterea bursei. Indicele FTSE 100 a fost printre singurele din Europa şi din lume care au afişat o apreciere, una de 0,16%.

În rest, piaţa europeană a fost marcată de scăderi, iar sectoarele direct dependente de relaţiile comerciale între Statele Unite şi Europa sau China au fost cele care au afişat cele mai severe deprecieri.

În Statele Unite ale Americii, contractele futures arătau înainte de deschiderea bursei americane o scădere de 200 puncte a indicelui Dow Jones. Primele minute de tranzacţionare au adus însă un indice Dow Jones ce a stat în jurul lui 0%, fără o mişcare directă şi puternică într-o direcţie sau alta.

Pe de altă parte, indicele NASDAQ, ce urmăreşte cele mai importante companii de tehnologie listate pe bursa Statelor Unite ale Americii, a oferit o apreciere de 0,57%. Pe lângă creşterea tehnologiei, celelalte două sectoare ce au afişat aprecieri au fost cele de biotech şi farmaceutică.

Bursa japoneză a fost printre cele mai puternic lovite ieri, cu o depreciere a indicelui Nikkei 225, referinţa bursei nipone, de peste 2%, în timp ce indicele Shanghai a figurat cu o scădere de 0,82%.

În Germania, scăderea indicelui DAX, referinţa bursei de la Frankfurt, a fost de aproape 0,7%, în timp ce la Paris indicele CAC40 a afişat o depreciere de 0,49%, cea de la Milano ajungând la 0,62%.

Preţul petrolului a reluat scăderile după ce vineri a fost anunţată scăderea producţiei cu 1,2 mi­lioane de barili pe zi, anunţ ce a dus la o apreciere de aproape 4% a aurului negru.

Ieri cotaţia Brent afişa o depreciere de 1,39%. În ultimele două luni, preţul petrolului s-a depreciat cu aproximativ 30%.

grigore.ivan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO