Burse - Fonduri mutuale

Varianta Omicron a coronavirusului „ar putea alimenta pieţele din SUA” dacă simptomele se dovedesc a fi moderate, spune celebrul investitor Bill Ackman. Momentan, „răbdarea” continuă să fie cuvântul de ordine al analiştilor

RBC Capital Markets crede că frica arătată vineri de către investitori s-a transformat într-o abordare mai vigilentă

RBC Capital Markets crede că frica arătată vineri de către investitori s-a transformat într-o abordare mai vigilentă

Autor: Eduard Ivanovici

30.11.2021, 15:54 1732

Noua tulpină de coronavirus ar putea sfârşi prin a stimula piaţa de capital din Statele Unite, spune miliardarul Bill Ackman, fondator şi CEO al hedge fund-ului Pershing Square Capital Management.

„Deşi este prea devreme pentru a avea date definitorii, cele mai recente informaţii sugerează că virusul Omicron cauzează simptome «uşoare până la moderate» (mai puţin severe) şi este mai transmisibil. Dacă se dovedeşte a fi adevărat, datele reprezintă ştiri optimiste pentru pieţe”, reiese dintr-un tweet al investitorului, citat de Business Insider.

Ackman a adăugat într-un alt tweet că va avea, cel mai probabil, o atitudine agresivă (bullish) faţă de piaţa de acţiuni şi una mai degrabă pesimistă (bearish) faţă de piaţa de obligaţiuni.

Până acum, varianta Omicron a cauzat un val de temeri de-a lungul pieţelor globale de capital, şocul de vineri fiind urmat de o blândă revenire luni şi o nouă serie de scăderi astăzi, 30 noiembrie.

În ultimele săptămâni, investitorii americani au devenit tot mai încrezători cu privire la potenţialul unei redeschideri economice complete în 2022. Acţiunile aşa-numitelor companii „stay-at-home”, precum Zoom Video şi Peloton, specializată în biciclete statice şi benzi de alergat, au scăzut brusc anul acesta, relatează The New York Times. De exemplu, acţiunile Zoom şi Peloton sunt pe minus cu 40%, respectiv 70% în 2021.

Firmele care vor beneficia de reîntoarcerea activităţilor ce implică interacţiune fizică, ca operatorii aerieni, lanţurile hoteliere şi promotorii de concerte, au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar piaţa de capital a atins între timp noi recorduri.

Unii analişti argumentează că şocul resimţit vineri de bursele americane a fost alimentat de volumul relativ mic de tranzacţionare, în vreme ce mulţi investitori se aflau într-un weekend prelungit de Ziua Recunoştinţei.

Însă după revenirea de luni – cea mai bună creştere zilnică a pieţei americane în şase săptămâni – investitorii din SUA au suficiente motive pentru a rămâne în gardă. Ieri, preşedintele băncii centrale americane (Fed) Jerome Powell a declarat că varianta Omicron prezintă o serie de riscuri pentru forţa de muncă, activitatea economică şi incertitudinile asociate cu ritmul inflaţiei.

„Un set mai mare de îngrijorări privind virusul ar reduce dorinţa oamenilor de a lucra faţă în faţă, ceea ce ar încetini progresul înregistrat de piaţa muncii şi ar intensifica problemele lanţurilor de aprovizionare”, a adăugat Powell.

Într-o notă asemănătoare, banca de investiţii RBC Capital Markets crede că frica arătată vineri de către investitori s-a transformat într-o abordare mai vigilentă, piaţa urmând să înmagazineze mai multe informaţii pentru a şti unde să se plaseze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO