Bursa a crescut cu 0,76% (indicele BET-C) în şedinţa de marţi, într-o piaţă al cărei rulaj a fost asigurat în principal de câteva acţiuni lichide şi unde investitorii au urcat preţul titlurilor Fondului Proprietatea (FP) la un nou maxim istoric.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,94%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,5% peste nivelul de luni. În acelaşi timp, indicele BET-FI, care include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,96%.
WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea
„Cred că acţiunile principale de la BVB, în frunte cu OMV Petrom şi FP, au încă potenţial de creştere prin prisma indicaţiilor oferite privind un randament net al dividendului de 3-4%, în condiţiile în care există perspective clare că dobânzile vor sta în următorul an sub 4%“, a spus şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR Mihai Căruntu.
WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au fluctuat uşor în prima jumătate de oră de tranzacţionare după care au început să se îndrepte spre recordul atins în şedinţa din 7 noiembrie, când unele operaţiuni au fost realizate la 0,8165 lei/titlu.
În jurul orei 12:25 acţiunile FP au stabilit un nou record, fiind tranzacţionate la 0,817 lei, însă după ora 13:00 ritmul de creştere a încetinit, iar preţul a revenit spre 0,81 lei/acţiune. Acţiunile FP au închis la un preţ de 0,813 lei/unitate, cu 1,6% peste cotaţia de luni.
„Răscumpărarea de acţiuni de către fond este de aşteptat să devină o caracteristică permanentă. În cazul distribuţiilor de cash prin reducerea capitalului social, rămâne de văzut dacă această metodă de remunerare a acţionarilor va fi aprobată de ASF, astfel încât să devină efectiv un instrument de natură să susţină cotaţiile acţiunilor FP“, a mai spus analistul BCR.
Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiunile FP în valoare cumulată de 19,3 mil. lei (4,3 mil. euro). Suma reprezintă mai mult de jumătate din lichiditatea raportată ieri de piaţă, de 36 mil. lei (8,1 mil. euro).
Rulajul bursei este cu 26% sub cel din ziua anterioară. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,06%, la 1,434 lei, în cadrul unor transferuri de 1,4 milioane. lei. Banca a anunţat luni-seară că vrea să răscumpere 0,04% din acţiuni, pachet evaluat la 1,4 mil. lei (322.000 de euro) şi pentru care ar putea plăti cel mult 2 mil. lei (450.000 de euro), titlurile urmând să fie distribuite salariaţilor într-un program de fidelizare.
WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.11.2013