Burse - Fonduri mutuale

Veltan, Carpatica: Piata este puternic dominata de un sentiment de pesimism

11.09.2008, 20:00 12

Printre cele mai semnificative tranzactii de ieri s-au numarat cele cu titlurile Impact Bucuresti (IMP), care s-au si clasat in topul rulajelor de pe Bursa, fiind tranzactionate aproape 20 de mil. de actiuni, in valoare totala de 2 mil. lei, si titlurile societatilor financiare de investitii, in special SIF Transilvania (SIF3). Titlurile Impact au consemnat cea mai mare scadere pe parcursul sedintei de ieri, de 12%, si au inchis in scadere cu 11% fata de nivelul de referinta, la un pret de 0,105 lei/actiune.
Indicele BET-FI, care reda evolutia societatilor financiare de investitii, a consemnat in sedinta de ieri o scadere de 1,7%, pana la nivelul de 33.400 de puncte. Scaderea a fost determinata de evolutiile negative ale celor 5 societati de investitii, in special de scaderile inregistrate de titlurile SIF Transilvania, de 3%, si de SIF Oltenia (SIF5), de 2%. Actiunile SIF Transilvania s-au tranzactionat la un pret de achizitie de 0,84 lei/actiune, iar cele ale SIF Oltenia au atins nivelul de 1,8 lei/actiune.
"Piata este puternic dominata de un sentiment de pesimism, si astfel gradul de volatilitate este extrem de mare. Pentru diminuarea acestor fluctuatii mari de la o sedinta la alta am avea nevoie de investitori puternici, si in special de investitori institutionali, insa tocmai acestia lipsesc din piata", a apreciat Marius Veltan, directorul general adjunct al Carpatica Invest, societatea de brokeraj a bancii Carpatica. Companiile energetice au inregistrat si ele pierderi, titlurile Petrom (SNP) scazand cu 1,7%, iar cele ale Rompetrol Rafinare (RRC) consemnand un declin de aproape 1%. Actiunile companiilor energetice s-au tranzactionat la inchidere la un pret de 0,408 lei pentru o actiune Petrom si respectiv 0,046 lei pentru o actiune Rompetrol.
Evolutiile negative ale principalelor companii energetice de pe Bursa au tras indicele energetic BET-NG in jos, indicele consemnand o scadere de 2%, pana la nivelul de 730 de puncte.
"In cel mai optimist caz, putem spera la o revenire de cel mult 10% a pietei pana la sfarsitul anului. Abia de la jumatatea anului viitor ne putem astepta la aparitia unui trend crescator stabil", a adaugat Veltan.
Companiile financiare au inregistrat si ele corectii, principalele banci autohtone listate pe bursa, inregistrand scaderi de pana la 3%, in cazul bancii BRD.
Titlurile Bancii Transilvania au pierdut 1,4%, pana la pretul de tranzactionare de 0,275 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Carpatica (BCC), au scazut cu 1,6%, pana la nivelul de 0,181 lei/actiune. Banca austriaca Erste Bank a inregistrat ieri o pierdere de 3,1%.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO