Burse - Fonduri mutuale

Veniturile operaţionale ale Bursei de Valori Bucureşti s-au redus în primul semestru cu 6%, la 11,7 milioane lei, iar profitul net a coborât la 3,57 mil. lei, cu 33% sub nivelul din perioada similară din 2020

Veniturile operaţionale ale Bursei de Valori Bucureşti...

Autor: Roxana Rosu

12.08.2021, 09:57 135

Veniturile operaţionale ale Bursei de Valori Bucureşti s-au redus în primul semestru din acest an cu 6%, la 11,7 milioane lei, iar profitul net a coborât la 3,57 mil. lei, cu 33% sub nivelul din perioada similară din 2020, arată raportul financiar publicat joi.

Veniturile din tranzactionare au fost influentate, in principal, de o volatiliate mai redusa fata de anul 2020 si implicit o valoare totala  a tranzactiilor pe piata principala de actiuni mai scazuta cu 14% si de scaderea veniturilor din oferte publice - actiuni de 46%, in timp ce veniturile din tranzactionare pe piata AERO au crescut de 4 ori.

În paralel, cheltuielile operationale au crescut cu 8%, la 8,77 mil. lei, urmare a unui nivel mai redus in 2020 a cheltuielilor de promovare pe fondul restrictiilor generate de pandemia COVID-19 si a lansarii de noi proiecte de promovare a BVB si a pietei de capital.

În cazul Depozitarului Central, veniturile operaţionale au crescut cu 21%, la 9,46 mil. lei, ca urmare a cresterii veniturilor obtinute din activitati de registru, de tip one-off si a avansului veniturilor din taxele de mentinere a calitatii de agent custode, pe fondul cresterii preturilor actiunilor si a valorii portofoliilor detinute, cu un impact favorabil de 940.000  lei. Profitul net s-a majorat semnificativ, cu 80%, ca urmare a impactului pozitiv generat de cresterea veniturilor operationale.

La nivelul Grupului BVB, veniturile operationale consolidate  au fost de 20,93 mil. lei, în creştere cu 7%, pe fondul avansului semnificativ a veniturilor segmentului post-tranzactionare.

Cheltuielile operationale consolidate  au crescut cu 23%, la 19,81 mil. lei in principal, ca urmare a avansului cheltuielilor generate de activitatea filialei CCP.RO, bazele functionarii CCP.RO fiind puse in a doua parte a anului 2020 (impact in anul 2021 de 3,5 mil. lei), si a unui nivel mai ridicat al cheltuielilor cu  servicii prestate de terti, rezultat al  noilor proiecte derulate la nivelul Grupului BVB.

Prin urmare, profitul operational consolidat al Grupului B a scăzut la o treime din nivelul din S1 2020, de la 3,54 milioane lei la 1,2 milioane lei.

Profitul net consolidat al Grupului BVB s-a diminuat cu 39%, la 2,57 mil. lei, fiind direct influentat de scaderea rezultatului operational, scadere partial compensata evolutia favorabila a rezultatului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO