Burse - Fonduri mutuale

Veniturile SIF Moldova au scăzut cu 17% în primul semestru

Veniturile SIF Moldova au scăzut cu 17% în primul semestru

Autor: Stefan Musgociu

02.08.2013, 16:39 391

În perioada similară a anului trecut, SIF Moldova a consemnat venituri de 207,2 milioane lei şi cheltuieli de 63 milioane lei.

Cheltuielile cu investiţiile financiare cedate au crescut în primul trimestru din 2013 cu două treimi, la 59,1 milioane lei (13,4 milioane euro), faţă de 35,6 milioane lei în perioada similară a anului trecut.
Majorarea a fost determinată de costurile acţiunilor vândute la momentul respectiv.

SIF Moldova a înregistrat în primele şase luni venituri din investiţii financiare cedate de 115 milioane lei (26,2 milioane euro), în scădere cu 20% faţă de nivelul din primele şase luni ale anului trecut, de 45 milioane lei. Societatea a vândut în primele şase luni 0,036% din acţiunile BRD şi 0,0861% din titlurile Erste.

"În cazul emitentului BRD, dezinvestirea s-a realizat ca urmare a analizelor fundamentale şi tehnice, luând în considerare riscurile privind înlocuirea finanţării ieftine de la Societe Generale cu alte surse de finanţare şi a reducerii costului riscului în condiţiile necesităţii creşterii ratei de acoperire a creditelor neperformante. Vânzările s-au efectuat la un preţ mediu de peste 9 lei/acţiune, în condiţiile în care preţul de închidere la 28 iunie 2013 a fost de 7,48 lei/actiune. Operaţiunile pe emitentul Erste au luat în considerare evoluţiile negative ale creditelor neperformante aparţinând subsidiarelor est-europene. S-a urmărit fructificarea profiturilor generate de riscul ridicat al acţiunii care a avut un trend de scădere în perioada analizată. Vânzările s-au efectuat la un preţ mediu de peste 107 lei/acţiune, în condiţiile în care preţul de închidere la 28 iunie 2013 a fost de 93,3 lei/acţiune", se arată în raportul financiar semestrial al SIF Moldova.

Veniturile din dividende au crescut cu aproape 8%, la 26 milioane lei (5,8 milioane euro), faţă de aproape 24 milioane lei în primul semestru al anului trecut.

SIF Moldova a încheiat primul semestru cu un câştig de 83 milioane lei (aproape 20 milioane euro), în scădere cu 35% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 128,8 milioane lei. Câştigul din primele şase luni a fost susţinut de vânzări de participaţii din portofoliu (115 milioane lei), precum şi de dividendele încasate de la companiile din portofoliu (26 milioane lei).

Din tranzacţii, societatea de investiţii financiare a consemnat un profit de 56 milioane lei (12,7 milioane euro).

SIF Moldova a investit în primele şase luni 80 milioane lei (18,2 milioane euro). Cele mai mari investiţii au fost direcţionate către acţiuni (67 milioane lei), restul banilor fiind plasaţi în obligaţiuni (7,9 milioane lei) şi unităţi de fond (5,4 milioane lei).

"Sectorul energetic reprezintă pilonul principal în operaţiunea de consolidare a portofoliului, fiindu-i alocate 70% din totalul investiţiilor în acţiuni efectuate pe parcursul primului semestru din 2013. S-au urmărit alocări pe emitenţi strategici: OMV Petrom, Transgaz, Fondul Proprietatea, Transelectrica, Conpet, Electromagnetica, CEZ AS şi Rompetrol Well Services (...) pe anumiţi emitenţi din
sectorul energetic s-au efectuat si marcari de profit", potrivit raportului citat.

Totodată, administratorii SIF Moldova precizează că şi-au mărit participaţia la Transgaz, de la 1,383 la 2,01% din capital, în cadrul ofertei publice secundare derulate în luna aprilie.

Societatea de investiţii financiare a vândut acţiuni OMV Petrom în primele trei luni din acest an, participaţia coborând de la 0,3459 la 0,293%, pentru ca apoi să cumpere până la o deţinere de 0,35% din capitalul companiei petroliere.

Pe de altă parte, SIF Moldova a cumpărat acţiunie FP în primul trimestru, majorându-şi pachetul de la 1,491% la 1,503%, iar în al doilea trimestru şi-au diminuat participaţia până la 1,37%.

La finele lunii iunie, SIF Moldova avea un activ net de 1,067 miliarde lei, cu 5,09% sub cel din luna mai şi cu 2,12% faţă de finele anului trecut.

Societatea avea 5,8 milioane de acţionari la finalul lunii iunie, dintre aceştia 27% erau nerezidenţi, iar 73% rezidenţi. Totodată, 51% din titluri erau deţinute de persoane fizice.

Acţiunile SIF Moldova au fost suspendate vineri de la tranzacţionare pentru publicarea rezultatelor financiare şi deciziilor CA. Titlurile au revenit la tranzacţionare la ora 15:10, iar cel mai recent transfer a fost perfectat la preţul de 1,17 lei, în stagnare faţă de joi. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii financiare este de 607,33 milioane lei (136,9 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO