Burse - Fonduri mutuale

Verestoy a câştigat în 2010 peste 11 mil. lei din tranzacţii pe bursă şi dividende

Verestoy Attila, senator UDMR

Verestoy a câştigat în 2010 peste 11 mil. lei din tranzacţii pe bursă şi dividende

Autor: Andrei Chirileasa

21.06.2011, 00:02 930

Senatorul UDMR Attila Verestoy, parlamentarul cu cele mai mariinvestiţii pe bursă, a obţinut anul trecut venituri nete de 10,495mil. lei (2,5 mil. euro) din transferul valorilor mobiliare dinportofoliu, potrivit celei mai recente declaraţii de averepublicate pe pagina de internet a Senatului.

Tot anul trecut, Verestoy a câştigat 680.000 de lei (161.000 deeuro) din dividendele încasate de la companiile din portofoliu, semai arată în document.

Profitul obţinut din tranzacţii pe bursă a provenit în cea maimare parte din vânzarea participaţiilor deţinute la RompetrolRafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR) în cadrul ofertelorpublice de preluare derulate în februarie 2010 de grupul kazahKazMunaiGaz. Potrivit calculelor ZF pe baza declaraţiilor de avereanterioare ale senatorului, el a încasat circa 30,665 mil. lei dinvânzarea unor pachete de 355,5 milioane de acţiuni RRC şi 9,22milioane de acţiuni Rompetrol Well Services, iar profitul obţinutdin tranzacţii s-a ridicat la 9,96 mil. lei.

Verestoya investit cea mai mare parte a banilor încasaţi de pe Rompetrol întitlurile Fondului Proprietatea (FP), unde ajunsese să deţină unpachet de 41,2 milioane de acţiuni la începutul lui noiembrie 2010.El a vândut peste două treimi din acţiunile FP după listareafondului, cu un profit semnificativ, şi mai deţine în prezent 13milioane de acţiuni.

De asemenea, Verestoy şi-a consolidat anul trecut participaţiala transportatorul de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN), unde aajuns să deţină peste 0,7% din companie. Acţiunile sale la Transgazsunt evaluate în prezent la peste 22 mil. lei. Soţia sa mai deţinecirca 0,1% din acţiunile Transgaz, în valoare de 3 mil. lei.Astfel, familia Verestoy va încasa în acest an de la Transgazdividende nete în valoare de 2,3 mil. lei.

Contactat de ZF, senatorul nu a dorit să ofere prea multecomentarii privind investiţiile sale pe bursă. El a spus însă căanalizează oportunitatea unei investiţii în acţiuni Petrom, dacăstatul va derula oferta de vânzare a unui pachet de 9,84% în lunaiulie.

Attila Verestoy este cu siguranţă cel mai experimentatpolitician-investitor pe bursă, el deţinând şi pachetul majoritarde acţiuni al firmei de brokeraj Eastern Securities.

El nu este însă singurul parlamentar care deţine acţiuni lacompanii listate. Senatorul PNL Marius Nicoară deţine circa 3,75milioane de acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV), evaluate înprezent pe bursă la 4,5 mil. lei.

Şi senatorul PDL Vasile Blaga deţine un pachet de 110.650 deacţiuni TLV, în valoare de 133.000 de euro. Deputatul PDL IoanOltean avea anul trecut acţiuni la producătorul de profile din PVCTeraplast Bistriţa, iar fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, înprezent deputat PNL, are acţiuni la BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO