Burse - Fonduri mutuale

Verestoy: Legea ii obliga pe cei de la Rompetrol sa convoace AGA

08.10.2009, 23:15 31

Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare (simbol bursierRRC), companie controlata de grupul kazah KazMunaiGaz, a refuzat saconvoace Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) la cererea unuigrup de noua actionari, totalizand 5,07% din capitalul societatii,motivand ca nu au fost intrunite conditiile privind alegereaConsiliului de Administratie prin metoda votului cumulativ.

Cu toate acestea, consiliul era obligat conform legii saconvoace Adunarea Generala la cererea actionarilor care detin 5%din capitalul social, sustin investitorii.

"Fac si eu parte din grupul celor noua investitori care au cerutconvocarea AGA la Rompetrol Rafinare. Este un drept acordat de legesi cred ca a fost vorba de o greseala atunci cand consiliul a decissa nu convoace adunarea. Aceasta decizie trebuie corectata, pentruca legea ii obliga", spune senatorul UDMR Attila Verestoy, caredetinea in iunie circa 1,5% din actiunile RRC.

Conducerea Rompetrol Rafinare si-a motivat refuzul prin faptulca cererea de alegere a administratorilor prin metoda votuluicumulativ trebuie sa fie inaintata de actionarii care detin minimum10% din actiunile companiei.

"Refuzul Consiliului de Administratie de a convoca AdunareaGenerala a Actionarilor la cererea unui grup de actionari cu odetinere mai mare de 5% contravine prevederilor Legii 31/1990,respectiv art. 119 alin. 1, conform caruia Consiliul deAdministratie, respectiv directoratul, trebuie sa convoace deindata adunarea generala la cererea actionarilor reprezentand,individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social", sustinreprezentantii Asociatiei Investitorilor de pe Piata de Capital(AIPC).

Potrivit unor surse din piata, in conditiile in care s-ar ficonvocat Adunarea Generala a Actionarilor, iar actionariiminoritari ar fi intrunit in cadrul adunarii 10% din capitalulRompetrol Rafinare, atunci acestia ar fi putut sa isi numeasca doireprezentanti in Consiliul de Administratie. Conform legii, inconditiile in care un actionar este obligat sa deruleze o ofertapublica de preluare, acesta nu poate vota decat cu 33% din totaluldetinerii in cadrul AGA.

Kazahii nu vor nici raport suplimentar de audit laRRC

Grupul de investitori minoritari a mai cerut auditoruluisocietatii sa intocmeasca un raport de audit referitor la toateactele juridice dintre societate si administratorii, angajatii siactionarii care detin controlul Rompetrol Rafinare, precum si cupersoanele afiliate acestora, contracte incheiate incepand cu 2007si pana in prezent.

Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare a respins siaceasta cerere, spunand ca nu exista niciun indiciu conform caruiaauditorul nu si-ar indeplini corespunzator obligatiile contractualesi ca nu exista niciun temei legal pentru care AGA ar trebui sa sepronunte asupra unui eventual raport suplimentar alauditorului.

KazMunaiGaz controleaza prin intermediul Rompetrol Group circa75,3% din actiunile Rompetrol Rafinare si ar trebui sa derulezeluna aceasta o oferta publica de preluare pentru actiunile pe carenu le detine.

Astazi expira termenul de o luna in care grupul Rompetroltrebuia sa depuna la CNVM documentatia pentru ofertele publice depreluare a Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services (PTR).

Actiunile RRC au castigat ieri peste 1%, tranzactionandu-se injurul nivelului de 0,063 lei. Capitalizarea companiei este de 310milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO