• Leu / EUR4.9486
  • Leu / GBP5.5502
  • Leu / USD5.1027
Burse - Fonduri mutuale

Viciile dispar greu: când toată lumea stă cu ochii pe Transelectrica, noul ministru al economiei şi-a numit doi consilieri în CA

Viciile dispar greu: când toată lumea stă cu ochii pe Transelectrica, noul ministru al economiei şi-a numit doi consilieri în CA

Autor: Andrei Chirileasa

20.03.2012, 00:07 2241

La doar două luni de la scan­dalul determinat de numirea con­silieru­lui personal al fos­tului prim-mi­nistru Emil Boc în funcţia de pre­şedinte al Transelectrica (TEL), noul ministru al eco­nomiei Lucian Bode a solicitat com­paniei să-i numească în consiliul de administraţie pe Gabriel-Adrian Margin, directorul său de cabinet de la Ministerul Economiei, şi pe Silviu Mănăstire, consilierul său personal.

Ei vor ocupa provizoriu locurile rămase vacante după demisiile lui Cristian Ene Corbeanu şi a lui Sergiu Noruţ Stănişteanu, numiţi în funcţie de fostul ministru Ion Ariton.

Asta deşi Transelectrica este o companie strategică pentru economia naţională, responsabilă pentru operarea reţelei naţionale de transport al energiei electrice, iar administratorii companiei ar trebui să aibă experienţă fie în sectorul energetic, fie în finanţe şi contabilitate. Cel puţin aşa cere Ordonanţa 109, aprobată anul trecut de Guvern, care stabileşte reguli clare privind selectarea membrilor consiliilor de administraţie ale com­paniilor de stat.

Mai mult, în adunarea generală a acţionarilor (AGA) de la finalul lunii februarie, Ministerul Economiei în cali­tate de acţionar majoritar al Trans­elec­trica a aprobat începerea proce­durilor de selecţie a adminis­tra­torilor conform prevederilor Ordonanţei 109.

Unele companii au început deja să publice anunţuri în presă pentru selecţia de candidaţi pentru consiliile de ad­minis­traţie, cum este cazul Anti­biotice Iaşi (ATB). La Trans­electrica, în schimb, prin­cipiile adop­tate sunt cel puţin deocam­dată ignorate.

Asta în condiţiile în care Trans­electrica are acum nevoie să câştige încrederea investitorilor, statul încercând să vândă în această perioadă pe bursă 15% din acţiunile com­paniei. Ministerul Eco­no­miei nu a transmis răspun­surile la întrebările ZF până la închiderea ediţiei de ieri.

Silviu Mănăstire, fost jurnalist, în prezent consilier de imagine al ministrului eco­nomiei, a ajuns adminis­trator provi­zoriu la o companie cu afaceri anuale de 2,9 mld. lei (680 mil. euro). El a fost anterior director la agenţia de presă NewsIn, până în februarie, şi a lucrat şi la Money Channel, televiziunea de business lansată de Sorin Ovidiu Vântu.

Adrian Margin, şeful de cabinet al ministrului Bode, a fost anterior director la Electrica Serv filiala Transilvania. Repre­zentanţii Transelectrica au precizat că numirile sunt provizorii, până la alegerea unor noi administratori conform Ordonanţei 109.

"Există o notă de reco­mandare din partea Ministe­rului Eco­nomiei, Comertului şi Mediului de Afaceri privind atât numirea dom­nilor Mar­gin Gabriel - Adrian şi Mănăstire Silviu în calitate de ad­ministratori pro­vizorii în consiliul de ad­mi­nis­tra­ţie al Transelectrica până la de­sem­narea noilor adminis­tratori de către Adunarea Ge­ne­rală a Acţio­narilor în condiţiile pre­văzute de OUG NR. 109/2011 pri­vind guvernanţa corporativă a între­prinderilor publice, cât şi desem­narea domnului Seculici Gheorghe în cali­tate de preşedinte al consiliului de ad­mi­nis­traţie", au precizat reprezentanţii Trans­electrica.

Gheorghe Seculici, fostul vicepremier al alianţei DA, este membru de mai mult timp în consiliul de administraţie al Transelec­trica. El este socrul lui Gheorghe Falcă, primarul de la Arad, cunoscut mai ales ca finul preşedintelui Traian Băsescu.

Din consiliul de administraţie al Trans­electrica mai fac parte Horia Hă­hă­ianu, fostul director general al com­paniei, demis din această funcţie la cererea pri­mului-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, în februarie. El a rămas însă în CA.

Şi fostul consilier al lui Emil Boc, Adrian Victor Vevera, a rămas în consiliul de adminis­traţie al Transelectrica, deşi a demisionat din funcţia de preşedinte după scandalul din ianuarie. Vevera este specialist în ştiinţe militare.

Un alt membru în conducerea Trans­electrica este Virgil Orlandea, care a fost numit în funcţie de fostul ministru Ion Ariton. Conform CV-ului, Orlandea este antrenor de fotbal licenţiat.

Fondul Proprietatea este reprezentat în CA al Transelectrica de Andrei-Gabriel Benghea-Mălăieş.

Ministerul Economiei derulează în această perioadă o ofertă publică de vân­zare a unui pachet de 15% din acţiunile Trans­electrica pe bursă, preţul de vânzare fiind cuprins între 14,9 lei şi 19,2 lei. Până ieri, investitorii au plasat ordine pentru circa 5,2% din acţiunile din ofertă, însă cele mai mari subscrieri sunt aşteptate în ultimele două zile ale ofertei, respectiv 26 şi 27 martie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9486
Diferență: 0,0141
Ieri: 4.9479
Azi: 5.1027
Diferență: -1,4809
Ieri: 5.1794
Azi: 5.5502
Diferență: 0,2384
Ieri: 5.5370
Azi: 5.2060
Diferență: -0,1821
Ieri: 5.2155