Burse - Fonduri mutuale

Victor Căpitanu, One United Properties: Presiunea pe preţurile apartamentelor este în sus şi se vede mai ales la stocul nou pentru că nu există ofertă din cauza lipsei de autorizaţii

Victor Căpitanu, One United Properties: Presiunea pe...

Autor: Eduard Ivanovici, Liviu Popescu

25.04.2023, 16:29 7670

Victor Căpitanu, co-CEO şi acţionar semnificativ al dezvoltatorului imobiliar One United Properties, companie listată la Bursă sub simbolul ONE, cu o capitalizare de 3,2 miliarde de lei, spune că presiunea suportată de preţurile apartamentelor merge în prezent în sens ascendent, în vreme ce autorităţile locale nu prioritizează dezvoltarea sectorului de real estate, iar potenţialii clienţi continuă să simtă ritmul intens al inflaţiei.

„Este clar că este o presiune în sus pe preţuri; este clar că preţurile cresc, mai ales la stocul nou de calitate, pentru că nu există ofertă din cauză că nu se autorizează, unde se mai adaugă inflaţia costurilor şi faptul că oamenii se simt mai nesiguri ca niciodată cu banii în bancă, preferând mai degrabă o proprietate. Toate aceste efecte pun presiune asupra preţurilor”, a afirmat Victor Căpitanu într-o conferinţă de presă de ieri, 25 aprilie.

La 1,2 miliarde de lei a ajuns cifra de afaceri a companiei în 2022, plus 4% de la an la an, suma fiind susţinută de creşterea veniturilor din vânzările de proprietăţi rezidenţiale. Profitul net s-a diminuat totodată cu 1% la 502,6 milioane de lei. One a vândut şi pre-vândut anul trecut 599 de apartamente cu o suprafaţă totală de 52.724 mp.

„În ceea ce priveşte apartamentele vechi, de proastă calitate, cât şi apartamente aflatele la periferie, preţurile poate chiar scădea. Însă este clar că pentru tot ce înseamnă locaţii centrale şi stoc nou, preţul va creşte, fiind o presiune semnificativă. Un motiv important constă în lipsa de ofertă, întrucât oraşul nu prioritizează dezvoltarea stocului de apartamente”, adaugă reprezentantul societăţii.

Acţiunile ONE se tranzacţionează în coborâre cu 20% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 211 milioane de lei şi un indice de referinţă BET în scădere cu 4,5%. În aceeaşi perioadă ETF-ul (fond tranzacţionat la bursă) iShares Stoxx 600 Real Estate Ð reprezentativ pentru sectorul imobiliar din Europa Ð a pierdut 30%.

„Strategia noastră a fost dintotdeauna să alegem locaţii atrăgătoare. Chiar şi într-o situaţie neclară, cu tendinţe adverse care pot influenţa şi piaţa imobiliară, compania continuă să aibă lichiditate şi realizează vânzări. Se pare că în situaţii de genul acesta Ð cu adversitate din partea autorităţilor, inflaţie şi dobânzi mari Ð strategia aceasta dă rezultate”, adaugă Andrei Diaconescu, co-CEO al One United.

 

Alte declaraţii

 

Victor Căpitanu:

În februarie anul acesta am cumpărat terenul vecin la One Cotroceni Park ca să continuăm dezvoltarea One Cotroceni City; a fost cea mai mare achiziţie a noastră din istorie, lucrăm la ea de vreo patru ani şi de abia acuma a ajuns la maturitate cu o achiziţie de 36 de milioane de euro. Este cea mai mare achiziţie pe care am făcut-o noi vreodată şi unul din cele mai scumpe terenuri vândute vreodată în România.

De ce am închis celelalte achiziţii în ultimii 12 luni? Pentru că proprietarii sunt dispuşi să negocieze şi au fost mult mai flexibili privind încheierea tranzacţiilor. Când apare oportunitatea, s-a închis tranzacţia; în 2018 nu am reuşit să închidem nicio achiziţie, adică sunt anumiţi ani în care proprietarii sunt prea optimişti privind viitorul.

În ultimele 12 luni, dacă proprietarii au fost mai pesimişti, s-a creat oportunitatea de a încheia tranzacţii poate mai multe decât planificasem. N-am vrut însă să le ratăm, de aceea am făcut şi majorarea de capital din august, tocmai pentru a accelera închiderea acestor tranzacţii. Ca business imobiliar, vrei ca atunci când ai o situaţie incertă să ieşi la cumpărare, nu la vânzare. Deci ar fi ideal să cumperi şi să asiguri locaţii. Acum avem proprietăţi cumpărate să dezvoltăm următorii zece ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO