Burse - Fonduri mutuale

Victorie de etapa pentru sefii SIF: Deputatii au avizat negativ ridicarea pragului la SIF-uri

Victorie de etapa pentru sefii SIF: Deputatii au avizat negativ ridicarea pragului la SIF-uri
09.02.2010, 23:02 222

Presedintii SIF-urilor au facut front comun in fataparlamentarilor din Comisia economica a Camerei Deputatilor, careau dat aviz negativ la initiativa PD-L privind ridicarea praguluide detinere la 5%.

Proiectul care prevede ridicarea pragului de detinere la SIF-uride la 1% la 5% urmeaza sa fie dezbatut pe fond saptamana viitoarela Comisia de buget din Camera Deputatilor, care este decizionala.Cu cat procesul legislativ avanseaza, cu atat presiunile din parteaSIF-urilor, care nu doresc ridicarea pragului, sunt maiputernice.

Mihai Fercala (SIF Transilvania) si Ioan Cuzman (SIF Banat) auprezis la dezbaterile de ieri ca daca legea va trece, atunci piatade capital va fi manipulata.

"Orice interventie din afara asupra modului de functionare aSIF-urilor este neconstitutionala, orice ridicare a pragului vainsemna o manipulare a pietei de capital. SIF-urile sunt entitatiprivate si nimeni nu are dreptul sa vina din afara si sa cenzurezeprin lege activitatea noastra. Daca va trece, va fi un efect nucomparabil cu FNI, ci cu 5 FNI-uri", a tunat Fercala in fataparlamentarilor din Comisia economica.

"Noi suntem societati care am avut profit in ultimii 4-5 ani. Amfacut profit de 100 de milioane de lei noi. Daca schimbam legea,stim ca in Romania se poate intampla orice si in loc sa distribuimdividendele cetatenilor cine stie unde se poate ajunge, sa vinaspeculatorii si sa scoata banii din tara", a avertizat si Cuzman peun ton alarmist.

De cealalta parte, Mihai Tudose (PSD), presedintele comisiei, leraspundea flegmatic: "Sa stiti ca ultima noastra preocupare suntsalariile celor de la SIF-uri", i-a spus lui Cuzman. Iar peFercala l-a ironizat direct: "Sa stiti ca in Romania dreptul deproprietate are limite. Nu puteti sa veniti dumneavoastra cuautoturismul personal sa-i dati foc in curtea Parlamentului, ca vapaste legea penala. Asa ca nu puteti sa ne interziceti noua safacem legi care sa reglementeze functionarea lor. Cat despre faptulca ar putea pleca capitalul din tara, sa stiti ca asa e incapitalism, mai faci si bani, mai si pierzi. SIF-urile nu sunt niciCrucea Rosie, nici Unesco, nici ONG-ul care salveaza balena,SIF-urile fac profit", a spus Tudose.

Totusi, in ciuda tonului presedintelui comisiei, legea a fostavizata negativ, ea urmand sa intre in dezbaterea Comisiei debuget-finante pentru raport si apoi in plen.

Initiatorii proiectului sustin insa ca in ciuda acestui aviznegativ legea are sanse de a fi adoptata. "Comisia de politicaeconomica a dat un aviz negativ ca urmare a faptului ca in cadrulacesteia erau mai mult reprezentanti de la PSD si reprezentantiiSIF-urilor bineinteles ca au vorbit impotriva proiectului. Estebine totusi ca proiectul merge mai departe si cred ca saptamanaviitoare va fi discutat de Comisia de buget-finante. Eu unul mabazez pe votul din plen, pentru ca acela este suveran, iar acolo nuconteaza ca au fost avize negative sau pozitive", spune senatorulPD-L Ovidiu Marian, initiatorul proiectului.

Ridicarea pragului de detinere si a pragului de vot la SIF-uride la 1% la 5% este sustinuta de investitorii de pe Bursa, debrokeri si chiar de unii oficiali ai CNVM. O alta problema care-sicauta rezolvarea este cea a votului concertat, care a permissefilor SIF sa suspende drepturile de vot ale unor grupuri deinvestitori prezumati ca ar fi actionat concertat in cadruladunarilor generale ale actionarilor de anul trecut, cand au fostalesi membrii CA.

De asemenea, ridicarea pragului ar permite investitorilor marisa acumuleze pachete de pana la 5% din capitalul unei SIF, ceea cear urca pe termen lung preturile actiunilor, spun brokerii.

De la lansarea proiectului de lege, in iulie 2009, actiunile SIFau crescut cu 90%. Ieri, dupa avizul negativ din Comisia economica,SIF-urile au pierdut 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO