Burse - Fonduri mutuale

VIDEO ZF Live. Mugur Pop, CEO Intervam: În discuţii, multă lume este dispusă să investească pe bursă, dar investiţiile sunt amânate de fiecare dată. Neîncrederea este încă mare

Autor: Lorena Cornea

15.09.2016, 00:05 734
Piaţa românească nu este conectată la pieţele internaţionale încă, astfel că ce se întâmplă, de exemplu, cu bursa de la New York nu este relevant pentru piaţa noastră, a declarat în cadrul emisiunii de business ZF Live Mugur Pop, CEO al firmei de brokeraj Intervam.
 
Investitorii străini sunt reticenţi în ceea ce priveşte investiţiile în România, chiar dacă au o părere bună despre posibilităţile din ţară.
 
Părerea străinilor despre România este una foarte bună, dar sistemul corupt îi împiedică să se avânte prematur, a explicat Pop.
 
„Multă lume este dispusă să investească, dar investiţiile sunt amânate de fiecare dată. Un investitor care gestionează banii unui fond preferă să nu rişte încă până nu se clarifică situaţia din ţară. Lupta anticorupţie trebuie să continue“.
 
Şi creşterea economică a României este un subiect sensibil, care depinde mult de unghiul din care este privi. „Dacă ne uităm la creşterea economică a României, unii zic că nu e sănătoasă, alţii că-i foarte sănătoasă. Eu nu ştiu pe cine să mai cred. Dacă stau să mă uit la ştiri, totul este un dezastru, dar dacă merg prin ţară şi văd că sunt fabrici şi uzine care funcţionează şi oameni care se zbat, încep să am o doză de optimism mai mare, pentru că ţara asta e ţinută de cineva“. Un portofoliu de acţiuni ar trebui să conţină în mod ideal apro­xi­mativ şapte acţiuni pentru a fi de succes, potrivit lui Pop. „Nu investiţi în lucruri periculoase dacă nu aveţi capacitate, faceţi-vă un portofoliu ca şi cum aţi vrea să aveţi ceva la pensie, voi şi copiii voştri.“
 
Riscul se situează între 5% şi 15%, dar apare în teorie numai dacă banii sunt împrumutaţi sau reprezintă toată baza monetară a investitorului. Dar dacă portofoliul este construit pe termen lung, riscul scade considerabil.
 
Cei care totuşi se avântă să investească au de multe ori nevoie de banii investiţi atunci când piaţa este căzută. Speculaţiile nu pot fi făcute pe moment, iar piaţa fluctuează nonstop. „N-am încurajat pe nimeni să speculeze. I-am lăsat pe cei care au vrut să speculeze, de obicei cine vrea să speculeze nu întreabă“.
 
În ceea ce priveşte toamna acestui an, Mugur Pop este de părere că „rămânem un pic în zona în care suntem acum. Nu pare că s-a găsit soluţia ca să ieşim din criză“.
 
Oricum el rămâne optimist şi crede că bursa va încheia anul 2016 pe plus.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO