Burse - Fonduri mutuale

Video ZF Live. Nicu Grigoraş, Intercapital: Listarea MedLife ar trebui să aibă loc înainte de alegeri

Autor: Roxana Rosu

29.11.2016, 00:05 534

Listarea operatorului de servicii medicale private MedLife la BVB ar trebui să aibă loc înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie şi înainte de învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, întrucât aceste evenimente pot influenţa evoluţia pieţei, consideră Nicu Grigoraş, director departament tranzacţionare la Intercapital.

„Cred că perioada de ofertă va fi până în Crăciun, de circa două săptămâni. Acţiunile operatorului de servicii medicale vor intra probabil rapid în componenţa BET, deci în primele zece companii ca valoare“, a spus Grigoraş ieri la ZF Live.

Dacă listarea MedLife va fi un succes, şi alţi antreprenori români care au ajuns la un anumit nivel de dezvoltare s-ar putea gândi să facă un pas similar, adaugă el.

MedLife intenţionează să se listeze la Bucureşti până la finele acestui an printr-o ofertă publică iniţială (IPO). Fondul V4C vrea să-şi marcheze exit-ul complet din MedLife, unde avea 36,2%, iar IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, va vinde 7,75% din 12,75% cât are în prezent. Familia Marcu nu va vinde nicio acţiune şi va rămâne cu 51%.

Grigoraş menţionează însă că elementul esenţial în această ecuaţie este preţul listării, care va determina şi reacţia investitorilor.

„Probabil va fi o strategie de vânzare similară cu IPO-urile com­paniilor de stat, cu acţiuni alocate pentru investitorii instituţionali, dar şi un pachet pentru retail. Înainte de o astfel de operaţiune există discuţii pre­liminare cu investitorii institu­ţionali, dar ei se pot răzgândi, cum s-a întâm­plat în cazul Adeplast“.

Grigoraş apreciază că pachetul alocat investitorilor persoane fizice va fi undeva la 10-15%, la fel ca şi la listările companiilor de stat, dar el poate fi extins în funcţie de reacţia cumpărătorilor. Astfel, dacă tranşa va fi mult suprasubscrisă, pot fi realocări de acţiuni între tranşele operaţiunii.

Listarea va fi un test de maturitate al bursei de la Bucureşti, în condiţiile în care investitorii va trebui să aplice metode diferite de evaluare faţă de cele folosite la ofertele publice anterioare, la companii de stat, mai spune el.

„Medlife este un emitent diferit de ce am avut în ultima perioadă. Piaţa e obişnuită cu listări ale companiilor de stat, monopoluri în domeniile lor, cu riscuri reduse, rate de creştere mai mici, companii cu evoluţii predictibile“.

Medlife este o companie privată, mai dependentă de mersul economiei, are ritmuri de creştere ale activităţii economice mai mari decât una de stat, a făcut numeroase achiziţii în ultimii ani, a investit mult în ele şi poate cifrele din bilanţ nu arată la fel de bine ca la companiile de stat, adaugă el. „Investitorii trebuie să se uite la potenţialul de creştere“.

Reprezentantul Intercapital Invest consideră că Medlife are avantajul de a activa într-un domeniu foarte bun, cu potenţial mare de dezvoltare în următorii ani având în vedere situaţia sectorului medical de stat.

în prezent, piaţa operatorilor privaţi din sănătate are o rată de creştere medie  de 10% pe an, iar Medlife, fiind lider, poate creşte peste medie, mai ales dacă menţine politica de achiziţii.

„Greu găseşti la BVB o companie care să aibă acest ritm de creştere de la an la an“.

În ceea ce priveşte evoluţia bursei în general, Nicu Grigoraş spune că în ultimile săptămâni activitatea de tranzacţionare a fost destul de redusă şi cotaţiile au fost plate, pe fondul alegerilor din SUA, dar mai ales a alegerilor cele care vor fi în România şi care au pus investitorii într-o atitudine de aşteptare.

„Bursa aşteaptă ca echilibrul macroeconomic să nu fie stricat. Cifrele arată bine, atrag investitori, dar pot fi stricate rapid, prin acţiuni populiste. Dacă lucrurile anunţate în campanie se aplică vom vedea probleme la deficitul bugetar şi altele“.

Practic, România înregistrează cea mai mare creştere economică din UE, de aproape 5% în primul semestru, dar ea este bazată pe consum, nu pe reforme structurale sau investiţii.

„România creşte uşor nesănătos şi investitorii nu sunt fericiţi, ei se uită la sustenabiliatea acestei creşteri  pe termen lung“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO