Burse - Fonduri mutuale

VIDEO ZF Live. Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: Recomand prudenţă. Prefer să ratez un rally, decât să risc capitalul după şapte ani de creştere

Autor: Roxana Rosu

01.04.2016, 00:05 829

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville, se aşteaptă ca anul 2016 să fie dificil pentru investitorii în acţiuni, recomandând prudenţă.

„Indicele bursier BET cred că va coborî la 4.500-5.000 de puncte în timpul anului şi apoi o să-şi revină. Sunt prudent. Pre­fer să ratez un oare­care rally şi să fiu doar în acţiuni defen­sive, poate ceva bon­duri, decât să risc capi­talul după şapte ani de creştere“, a spus el la ZF Live.

În aceste condiţii, brokerul preferă să mo­deleze portofoliul clien­ţilor din venit fix plus aur, eventual acţiuni care dau dividende, mai ales cele de la companii de utilităţi, care nu sunt atât de afec­tate în cazul unei perioade mai proaste în economie. În opinia lui, lucrurile pot să arate bine acum pe pie­ţele externe, dar datoria masivă a Chinei trenează de câţiva ani, iar econo­mia acestei ţări alunecă.

„China pare să se simtă bine şi probabil va rămâne aşa câteva săptămâni. Dar în China problemele rămân masive. Sunt credite de zeci de mii de miliarde de dolari care sunt cu semne de întrebare“. În acest context, mai devreme sau mai târziu, autorităţile chineze va trebui să devalorizeze yuanul, chiar dacă nu îşi doresc asta. 

„Piaţa chineză este foarte volatilă, 70-90% este pe retail, nu e complet deschisă spre insti­tu­ţionalii de afară, deci rămân cei dinăuntru, care sunt mai mulţi focusaţi pe bonduri, şi per­soanele fizice“.

Revenind la situaţia actuală, Ovidiu Du­mi­trescu consideră că recentul discurs ţinut de pre­şedintele FED, Janet Yellen, care a avut o atitu­dine foarte relaxată cu privire la data ma­jorării dobânzii de refe­rinţă, va avea un impact pozitiv inclusiv asupra leului.

„Impactul va fi po­zitiv pentru leu şi activele care dau yield. Mesajul pentru investitori a fost ca pentru următoarele săptămâni măcar să vâne­ze active care dau cash, dividende, do­bânzi“.

Pe pieţe suntem într-un mediu în care activele de risc sunt cumpărate, a mai spus brokerul.

În ceea ce priveşte aşteptările legate de poziţia BNR, Ovidiu Dumitrescu estimează că guvernatorulul Mugur Isărescu va fi mai puţin concentrat pe partea de înăsprire a politicii monetare.  „Pare să adere la doctrina monetaristă şi îi este teamă că dacă dă drumul la politica monetară vom ajunge la hiperinflaţie din nou“.

Managerul Tradeville este de părere că piaţa locală are nevoie de o bancă de investiţii, o instituţie privată dedicată susţinerii şi garantării IPO-urilor, care  ar putea încuraja investitorii să finanţeze şi companii private mici, nu doar marile companii de stat care se listează pe bursă.

„În mediul bursier actual din ţara noastră, riscul ca un IPO să nu aibă succes este destul de mare (a se vedea cazul AdePlast), iar un antreprenor local care doreşte să se listeze nu are o contraparte cu care să discute încă de la început şi care să îi poată garanta că, dincolo de parcursul administrativ inerent, care durează cel puţin câteva luni de zile, va primi suma pe care doreşte să o atragă.  Şi atunci ce este de făcut? Răspunsul este că trebuie să existe cel puţin o instituţie, privată, dedicată susţinerii şi garantării acestor listări pe piaţa locală. O putem numi „bancă de investiţii cu focus local“, deşi modul exact de organizare este mai puţin important“, scrie Ovidiu Dumitrescu într-o opinie transmisă ZF.

Brokerul consideră că, mai ales după 2008, România a intrat într-un cerc vicios, în care piaţa nu are nici lichiditate, nici investitori, deci firmele nu mai găsesc atractive nici evaluările făcute pentru acţiuni. Rezultatul este că nu se organizează IPO-uri, ceea ce face ca investitorii noi să nu aibă mare interes să vină să aducă bani, să participe la piaţă. „E un cerc vicios, care se autoalimentează. Deci oamenii se duc să investească afară“, a explicat Dumitrescu la ZF Live.

Practic, la BVB sunt în prezent 10-20 de companii care au lichiditate, iar restul sunt firme care au tranzacţii de câteva mii de euro pe zi, insuficient pentru investitor care vrea să mişte 15-20.000 euro pe o companie. El ar risca să rămână blocat sau să fie nevoit să accepte preţuri mult mai mici când vrea să din acţionariat.

„Toată energia asta negativă trebuie ruptă, e nevoie de un nou impuls. Afară băncile de investiţii se uită la companii şi dacă sunt interesante le finanţează“.

În România, s-a dezvoltat în ultimii ani o comunitate foarte închegată pe zona de private equity, unde s-au raportat multe dealuri, există deja analişti şi consultanţi consacraţi. În plus, există antreprenori mai deschişi spre listări, nu doar din IT.

„Dar evident îşi doresc să aibă o evaluare mai bună. Piaţa e obişnuită acum să vâneze chilipiruri. E nevoie de un echilibru, în care şi banca de investiţii să facă bani, pe un orizont de câţiva ani, dar şi antreprenorul, chiar dacă cedează controlul companiei“, spune Dumitrescu.

Soluţia propusă de acesta este înfiinţarea unei bănci de investiţii de un grup de investitori privaţi, instituţia urmând să fie autorizată de ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO