Burse - Fonduri mutuale

VIDEO ZF Live. Sergiu Neguţ şi Mihai Simiuc, acţionarii frufru: „Văzând cât de uşor a fost să ne finanţăm pe bursă, mă mir că nu se întâmplă mai des astfel de emisiuni de obligaţiuni“

Autor: Roxana Rosu

16.06.2016, 00:05 4043
Emisiunea de obligaţiuni pe bursă a fost gândită ca o variantă rapidă de a obţine finanţare, urmând ca pe termen mai lung să facem un pas mai mare, prin atragerea unui partener în afacere, au spus la ZF Live Sergiu Neguţ şi Mihai Simiuc, acţionari ai companiei Good People, care deţine brandul frufru.
 
„Am vrut să investim în producţie şi ştiam că orice discuţie cu o bancă sau un fond ar dura foarte mult. Deci bondul a fost varianta cea mai rapidă. Am zis să încercăm, am pus o perioadă de subscriere de 10 zile şi a mers. Obligaţiunile sunt emise pe 5 ani, dar le putem răscumpăra înainte de scadenţă“, explicat Mihai Simiuc.
 
Good People a listat marţi pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRo obligaţiuni în valoare de 4,56 mil. lei pe cinci ani cu o dobândă fixă de 9% pe an. Dobânda este plătibilă trimestrial, iar rata cuponului plătit este de 2,25 lei brut pentru o obligaţiune.
 
Targetul pentru emisiune a fost stabilit la 800.000 de euro, dar în final compania a strâns un milion de euro. Prima plată către investitori urmează să aibă loc pe 20 iunie.
 
„Eu sunt uimit că nu se întâmplă astfel de emisiuni mai des. Analizând tot procesul, cât de rapid a fost, mă mir“, consideră Simiuc, care se declară însă optimist cu privire la evoluţia acestui sector în viitorul apropiat, pe măsură ce creşte apetitul investitorilor pentru businessurile cu impact.
 
Deja în Vest investitorii sunt foarte atraşi de zona de social entreprises, de afacerile care fac ceva, au un scop, exis­tând o serie de fonduri specializate pe acest tip de in­vestiţii. „Sunt convins că va apărea şi în România un astfel de fond“, crede Simiuc.
 
Compania a investit anul trecut într-o nouă unitate de pro­ducţie şi a ajuns la o reţea de circa 200 de puncte de vân­zare, din care patru magazine proprii şi restul sub con­cep­tul „fresh corners“ în retailul modern. În totalul încasărilor, cele patru unităţi au o pondere de 10-15%.
 
Întrebaţi de ce au optat pentru bursă ca sursă de finan­ţare, în detrimentul unui credit bancar de exemplu, cei doi ac­ţio­nari au motivat că un împrumut ar fi necesitat garanţii, pe care nu doreau să le folosească, plus o serie de costuri su­pli­men­tare faţă de dobândă.
 
„Anul trecut am investit în producţie, am absorbit cos­tu­rile şi eram într-un punct în care nu arătam extraordinar pentru o discuţie cu un fond de investiţii. Am fi putut să ne îm­prumutăm la bancă pe aceeaşi sumă obţinută prin emi­siune, dar nu am vrut să folosim garanţii. Dacă pui toate cos­tu­rile presupuse de un credit, iese destul de mult. Nu am vrut să apelăm la această variantă“, spune Simiuc.
 
În şedinţa bursieră de marţi au fost tranzacţionaţi circa 400.000 lei pe bondurile emise, alte pachete fiind înregistrate miercuri.
 
La rândul lui, Sergiu Neguţ consideră că piaţa locală era pregătită pentru o astfel de emisiune şi că vor apărea şi alte tranzacţii similare.  „A fost mai simplu decât ne aşteptam, din toate punctele ed vedere. E mai simplu decât o finanţare de la bancă sau a atrage un private equity“.
 
Businessul frufru a fost fondat în urmă cu zece ani de Mihai Simiuc şi doi prieteni, ca alternativă la junk food, pe o piaţă puţin educată în materie de mâncare sănătoasă la acel moment. Cinci ani mai târziu, afacerea ajunsese într-un punct în care avea nevoie de finanţare pentru a trece într-o nouă etapă de dezvoltare şi a se extinde, moment în care a intrat în companie şi Sergiu Neguţ, din postura de business angel, împreună cu un alt partener din Germania.
 
Good People a lansat apoi modelul de fresh corner, un frigider cu produse amplasat iniţial în companii, apoi în magazine partenere.
 
„Nu poţi susţine un brand naţional fără investiţii serioase.  Afacerea merge foarte bine pentru că oamenii încep să mănânce sănătos, dar în acelaşi timp vor să le fie şi comod, nu au timp să pregătească mâncarea ei. Din această combinaţie am profitat noi. Am adaptat produse de afară la consumatorul român. Dar am respectat mereu filozofia noastră, de a avea produse sănătoase, fără „bazaconii“, chiar şi în criză, când alţii au mai făcut rabat la calitate“, spune Neguţ.
 
Astfel, strategia companiei în criză a fost să menţină preţurile, compensând însă prin folosirea unor ingrediente mai scumpe pentru a  creşte calitatea produselor. De exemplu, a început să folosească ulei de măsline importat de la un partener din Creta.
 
În anul 2015, cifra de afaceri a companiei a fost de 17,5 milioane lei, în creştere cu 77%, în timp ce profitul net a fost de 448.860 lei, în scădere faţă de cele 1,7 milioane lei raportate în 2014.
 
Pentru 2016, compania estimează o cifră de afaceri de 26,5 milioane lei şi un profit de 4,2 milioane de lei.
 
Compania este deţinută de către Heubach Johann Gabriel, cu o participaţie de 39%, urmat de Dragoş Mihai Simiuc, cu 25%, Marius Gavril Zaharia, cu 16,8%, Mădălin Sergiu Neguţ, cu 11,2%, restul acţiunilor fiind împărţite de alţi trei investitori.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO