Burse - Fonduri mutuale

Viena se luptă cu Varşovia pentru a doua listare a Fondului Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa

29.08.2011, 00:03 527

Directorul general al bursei din Viena, Michael Buhl, a venit săptămâna trecută la Bucureşti pentru a încerca să convingă factorii de decizie în privinţa avantajelor listării Fondului Proprie­tatea pe piaţa din Austria.

Bursa din Viena încearcă astfel să reintre în competiţia pentru listarea secundară a celui mai mare fond din Ro­mânia, după ce administratorul fon­dului, Franklin Templeton, a anunţat la înce­putul lunii iulie că le va propune acţio­narilor listarea la Varşovia, sus­ţinând că aceasta ar servi cel mai bine in­teresul acţionarilor de creştere a pre­ţu­lui acţiunilor.

Administratorul FP enumera atunci motivele pentru care au ales Varşovia în loc de Londra, fără a face vreo referire la Viena, deşi spuneau că au luat în calcul şi bursa austriacă.

Michael Buhl spune însă că cei de la Templeton au trecut cu vederea anumite avantaje conferite de bursa din Viena şi că acţionarii fondului trebuie să aibă la îndemână toate informaţiile pentru a lua o decizie în acest sens.

"Dacă se decide că este necesară o lis­tare secundară a Fondului Proprie­ta­tea, atunci considerăm că bursa din Viena este o opţiune mai bună decât Var­şovia" , spune Michael Buhl. Miza luptei pentru FP dintre Viena şi Var­şovia este "cucerirea" pieţei româ­neşti. Bursa de la Bucureşti este în prezent cel mai mare operator bursier independent din regiune, iar în ultimii ani bursa din Viena şi-a arătat interesul pentru o cola­bo­rare strânsă şi chiar o preluare. De cealaltă parte, polonezii încearcă să pa­veze drumul pentru alte listări ro­mâ­neşti la Varşovia, strategia lor de expan­siune vizând atragerea de emitenţi din întreaga regiune.

În final, decizia o vor lua acţionarii FP, iar surse din piaţă spun că listarea la Varşovia are deja susţinerea unora dintre cei mai mari acţionari ai fondului. Astfel, este greu de crezut că cei de la Viena vor reuşi să întoarcă lucrurile în favoarea lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO