Burse - Fonduri mutuale

Viitorii pensionari ai României au 13% din Petrom, adică 3,5 mld. lei, prin fondurile Pilon II. Doar NN Pensii are 5%. În toamnă fondurile vor primi dividende de 330 mil. lei de la companie

Viitorii pensionari ai României au 13% din Petrom,...

Autor: Liviu Popescu

01.08.2022, 09:00 885

Acestea sunt primele raportări lunare ale fondurilor de pensii după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să majoreze ritmul de publicare a structurii detaliate de plasamente a fiecărui fond, din trimestrial în lunar, pentru a creşte nivelul de transparenţă.

Cele şapte fon­duri de pensii private Pilon II din România, cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti şi printre cei mai mari deţinători ai datoriei statului român, aveau la iunie 2022 o deţinere de 12,9% din OMV Petrom (SNP), echivalentul unei in­vestiţii de 3,5 mld. lei, arată calculele realizate de ZF din raportările fiecărui fond.

Acestea sunt primele raportări lunare ale fon­du­rilor de pensii după ce Auto­ritatea de Supraveghere Finan­ciară a decis să majoreze ritmul de publicare a structurii detaliate de plasa­mente a fiecărui fond, din trimestrial în lunar, pentru a creşte nivelul de transparenţă. Spre comparaţie, în T1/2022 fon­du­rile aveau o deţinere asemă­nătoare la Petrom iar la final de 2021 calculele ZF arată o investi­ţie de 11,7% din capitalul social, majorarea din primăvara lui 2022 venind după vânzarea accelerată de 4% din Petrom pe care Fondul Proprietatea a derulat-o prin Bursa de valori Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO